in

Top Soft Skilluri ale unui tester QA – De ce comunicarea și colaborarea sunt esențiale

Dacă te uiți pe anunțurile de angajare pentru testeri QA, vei vedea o listă de competențe tehnice pe care e așteptat să le aibă potențialul candidat. Cerințele includ, pe lângă competențe tehnice, experiență în domeniu, cunoașterea proceselor QA, expertiză în diverse aplicații specifice. Foarte rar se cer competențe de natură non-tehnică, dar acestea nu sunt de neglijat. Dimpotrivă.

În cadrul unui curs QA tester, vei avea și partea de soft skills, iar în rândurile de mai jos vei afla de ce acestea sunt importante.

Printre soft skillurile esențiale ale unui QA tester, amintim comunicarea și colaborarea.

De ce comunicarea este importantă în rolul de QA tester?

  1. Un QA tester știe care sunt întrebările cheie, cum și când să le pună

Niciun proiect nu seamănă cu celalalt, dar fiecare începe cu o serie de întrebări care asigură înțelegerea proiectului, drumul de parcurs până la final și asigurarea că acesta va merge în direcția cea bună în fiecare etapă:

  • Cine este utilizatorul final
  • Care este utilitatea produsului
  • Pe ce device-uri va fi cel mai frecvent utilizată

Aceste întrebări, comunicate la timpul potrivit cu persoanele potrivite, pot fi cheia unui produs de succes.

  1. Un tester QA știe să asculte

A asculta face parte din comunicare la fel ca a vorbi. Uneori, suntem atât de focusați să ne expunem punctul de vedere, că ascultăm doar pentru a răspunde, nu pentru a lua în calcul ce are celălalt de spus. În rolul de QA tester, ascultarea este esențială pentru a înțelege vizunea și acțiunile programatorilor. Un curs de programare online te va ajuta cu siguranță și în acest aspect.

  1. Un tester QA știe să gestioneze relații tensionate

În cadrul echipelor din orice domeniu, pot apărea situații tensionate, cu atât mai mult în lumea IT, unde se lucrează de cele mai multe ori cu termeni limită.

Uneori, rolul testerului QA este luat în râs sau este considerat mai puțin important. Cu o cominicare eficientă, atât situațiile de tensiune, cât și dubiile unora pot fi aduse pe un făgaș bun.

Care sunt competențele non tehnice de bază ale unui tester QA?

  • Comunicarea

Deși am detaliat mai sus, lista aceasta nu putea să înceapă cu un alt soft skill. Unii au impresia că testarea QA este un rol izolat, însă am putea să spunem că exact contrariul este adevărat. Testerul QA trebuie să comunice cu toate părțile implicare în proiect, de la management și programatori până la client.

  • Colaborarea

Testerul QA trebuie să colaboreze eficient cu toți cei cu care comunică. Munca în echipă, colaborarea asigură atât succesul proiectului, cât și menținerea motivației membrilor echipei. În cadrul cursurilor de programare online, ai posibilitatea să participi la proiecte cu echipa formată din alți cursanți și vei vedea ce impact are colaborarea sau lipsa acesteia în rezultatul final.

  • Creativitate

Ca tester QA, oricât de mult ai anticipa, esti uneori pus în situații nemaiîntalnite, ieșite din comun. Pentru a le rezolva rapid și cu un uz cât mai mic de bani și resurse, creativitatea te ajută să gândești diferit și să găsești soluții inovatoare.

  • Adaptabilitate

Una dintre cele mai rar întâlnite competențe non tehnice este adaptabilitatea, iar un tester QA are nevoie din plin de aceasta. El trebuie să se adapteze atât la cerințele clientului, cât și la oamenii care dezvoltă produsul.

  • Atenția la detalii și anticiparea

Testerul QA trebuie să identifice și cele mai mici și neașteptate erori, iar pentru aceasta are nevoie de o rigurozitate maximă pe tot parcursul procesului de dezvoltare a produsului. Un QA tester nu își permite să nu fie atent la detalii, pentru că orice greșeală care nu a fost identificată la timp, poate aduce mari pierderi, atât pe plan financiar, cât și pe partea de credibilitate și fidelizare a clientului.

Mai mult decât atenția la detalii, este importantă și anticiparea. Un tester QA cu experiență va putea anticipa erorile înainte ca acestea să apară și va putea să le evite.

  • Curiozitate și dorința de învățare

În domeniul IT apare mereu ceva nou, de aceea este important și pentru testerii QA să rămână conectați la noutăți și să țină pasul cu acestea. Cel mai la îndemâna mod de a face acest lucru este să găseasca cursuri de QA testeri online și să se țină la curent cu ultimele tendințe. Domeniul IT este catalizatorul inovației, așadar este esențial să rămâi conectat la ultimele trenduri.

Da, competențele tehnice sunt cheie pentru un tester QA, însă si soft skillurile sunt esențiale. Mai mult decât atât, acestea sunt utile în oricare alt domeniu și chiar și în viața personală. Așadar, dacă stăpânești aceste soft skilluri, nu ezita să le treci în cv-ul tau, pentru că vor încununa cu succes competențele tale tehnice și vor face cu siguranță diferența dintre tine și alți candidați.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.