in ,

7 destinații românești pentru Vacanța de Paște 2019

Nu există pretext de a călători în România care să nu fie suficient de puternic. Dar când vorbim despre Paște, vorbim despre tradiții și folclor pentru care multe alte națiuni ar plăti scump numai să le aibă.

Dacă vrei ca anul acesta Paștele să fie diferit, asumă-ți faptul că o călătorie reușită cere pregătiri începute cu mai mult de 3 zile înainte

1. Viscri

Situat în județul Brașov, Viscri este definiția satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea și tradițiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani și readuse la viață nu mai departe de acum câteva zile. Petrece vacanța de Paște acolo și te vei întoarce impresionat de amabilitatea localnicilor, de limbajul desprins din amintirile lui Creanga și de peisajele pe care modernitatea nu a îndrăznit să le atingă nici măcar cu vârful degetului. Dacă încă nu te-am convins, află că prințul Charles a cumpărat o casă în acest sat, că dulceața preparată la Viscri este comercializată în Paris și că scene dintr-un film spaniol au fost filmate aici. Simți cum îți curge patriotismul prin vene?

2. Bucovina

Este zona despre care se spune că ”timpul stă în loc”; cine nu ar vrea ca timpul să stea în loc atunci când este plecat în vacanță? Spațiul este cunoscut pentru arta decorării ouălor și nu puține sau fără însemnătate sunt festivalurile dedicate acestui meșteșug popular; Ciocănești, de exemplu, este unul din satele care găzduiește Festivalul Ouălor Încondeiate. Înainte de a porni spre Bucovina, poate vei fi curios să afli că aici, în ziua de Paște, nevestele au voie să își bată soții. Doar în cazul în care consideri că informația ți-ar putea fi de folos…

3. Maramureș

Ce loc este mai bun pentru a-ți stimula nevoia de cunoaștere, de spiritualitate și de întoarcere la orgini decât satele din Maramureș? Aici tradițiile religioase au rămas intacte de sute de ani. Vorbim de obiceiuri precum așezarea ramurilor de salcie la streașina casei, de stropirea fetelor cu o crenguța de busuioc pentru a fi ”văzute bine”, de spălarea pe fața cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi ”curat ca argintul”… . Nu, nu am citat dintr-o carte veche de basme românești. Asta te așteaptă dacă anul acesta alegi Maramureșul de Paște.

4. Dobrogea

Nu te grăbi să îți îndrepți gândul spre terasele chic de pe falezele din Mamaia sau spre petrecerile din jurul focului din Vama Veche. Ajungem și acolo imediat. Dobrogea are și ea de oferit tradiții nealterate de valurile modernității și îmbogățite cu influența popoarelor grecești și turcești. Cele mai cunoscute obiceiuri la care vei putea asista sunt : ”Olăria”, focul enorm alcătuit din resturi vegetale și rostogolit pe dealuri pentru purificarea zonei și ”Paparuda” – invocarea ploii prin cântece, dansuri și bătăi din palme, de către un grup de fete și înfășurate în frunze și ghirlande.

5. Moldova

Există oare un picior de plai unde tradițiile religioase și cele viticole să se împletească mai armonios? Moldova este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei; asta dacă nenorocul se va pune între turistul neștiutor și vinurile de Focșani. Și unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci sau pască?

Dacă vrei să faci o extravaganță pitorească de cel mai înalt rang anul acesta, trage la Hanul Ancuței din povestea lui Sadoveanu (da, este încă funcțional și prosper, iar în ultimul secol s-a extins și pe evenimente corporate); este localizat la doar 30 de km de mănăstirile Neamț.

Dacă ești în căutarea unui partener de viață, poate te va interesa să afli despre tradițiile din Moldova conform cărora fetele singure merg la biserică în ziua de Paști, spală clopotul bisericii cu apă din fântână, iar apoi se spală pe față cu aceeași apă pentru a avea noroc la bărbați. Dacă ești în căutarea unei partenere de viață, ei bine, în cazul acesta, nu sta prea departe de zona bisericii în ziua de Paști.

6. Vama Veche

În ciuda nostalgiilor și regretelor ce succed deja clasicului „Vama Veche nu mai e ce-a fost”, fâșia de Mare Neagră rămâne până în zilele noastre o opțiune la fel ispititoare precum o jună cu gene lungi și bujori în obrăjori. Nu mai e ce-a fost, nu va mai fi ce este, dar nici cea mai colorată imaginație nu poate făuri criticile ce i-ar fi aduse dacă ar fi rămas la fel de 20 de ani încoace.

Să lăsăm, așadar, supărările pe nemilosul timp și să ne bucurăm cum se cade de o porție de calcan și una de rapane proaspăt pescuite din valurile mării, stropite cu o carafă de Panciu (la Cherhana). Și să ne ierte Dumnezeu, dar ce suflet să ai în tine să spui „nu” unei sticle de vin deșertate sub idilice umbreluțe de paie. Ca să nu mai vorbim de șansele nicicând mai bogate de a te trezi prins fără drept de apel într-o romanță mocnind în foc și patos, că doar nu puțini ne-am găsit aici pereche. La Vama Veche.

7. Băile Felix

Aflată la o aruncătură de băț de graniță și la 9 km de Oradea, stațiunea balneară Băile Felix este recomandarea noastră dacă nu știi cum să te relaxezi cât mai profund în mini-vacanța de Paște. Nu doar că poți să te răsfeți până la extaz cu ape binefăcătoare și cu nămol mineral, dar temperatura anumitor izvoare ajunge până la 40-50ºC, permițându-ți să faci baie în aer liber indiferent de vremea de afară; și cu asta am spus totul. Dacă ajungi în Băile Felix, să nu cumva să subestimezi magia Parcului cu nuferi și lotuși și să nu îi faci o vizită la lăsarea serii.


Sursa: momondo.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!