Iașul este un oraș plin de istorie și romantism, pe care îl iubesc din toată inima, vreau să vă prezint câteva locuri din capitala Moldovei care din punctul meu de vedere vă vor face să vizitați acest oraș minunat.
Este adevărat că orașul Iași nu are o infrastructură extraordinară, are unele lipsuri pe care noi ieșenii le simțim pe pielea noastră zi de zi, dar trăim în România, ca să fim sinceri acum, ce oraș din România are infrastructura pusă la punct?
Însă, eu vreau să mă axez doar pe locurile frumoase din Iași, și prin postarea mea să vă îndemn să vizitați orașul celor 7 coline. Un top 10 al locurilor din Iași care merită vizitate din plin, arată cam așa:
1. Palatul Culturii și Complexul Comercial Palas
Unul dintre simbolurile oraşului Iaşi este, indiscutabil, Palatul Culturii. Această clădire impresionantă este opera arhitectului I.D. Berindei. Construcţia sa a început în 1906 şi a fost finalizată în 1925, fiind inaugurată de Regele Ferdinand al României.
În prezent, Palatul Culturii este sediu pentru numeroase instituţii culturale. Recent, impresionanta clădire a trecut printr-un amplu proces de reabilitare, şi a fost şi mai bine pusă în valoare graţie unui proiect amplu de urbanism – Palas Iaşi.
2. Parcul Copou și Teiul lui Eminescu
Parcul Copou este cel mai mare parc din Iaşi, datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, şi adăposteşte şi cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constituţionale, care mai este cunoscut şi ca Obeliscul cu lei.
Tot aici se află și teiul lui Eminescu, locul în care marele poet a compus o parte din poeziile sale. Lângă tei poate fi admirat şi bustul poetului, iar în apropiere funcţionează Muzeul Eminescu.
3. Grădina Botanică „Anastasie Fătu”
Grădina Botanică a fost înfiinţată în anul 1856, poartă numele fondatorului său, medicul şi naturalistul Anastasie Fătu. Este cea mai veche și mai mare grădină botanică din țară, unică prin numărul mare de specii vegetale. În prezent, colaborează cu peste 600 de instituţii din ţară şi din străinătate.
Din anul 2000 este membru fondator al „Asociaţiei Grădinilor Botanice din România”, membru în „International Plant Exchange Network” (2009) şi „Botanical Gardens of Coimbra Group Universities” (2011).
4. Bojdeuca lui Ion Creangă
Aceasta se află în cartierul Țicău din Iași, în ea a locuit marele povestitor între anii 1872 și 1889. Bojdeuca a devenit muzeu memorial la 15 Aprilie 1918, restaurări ale casei s-au făcut în anii 1942 și 1985.
Toate poveștile și amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor Bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, Mihai Eminescu a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă.
Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat muzeu din Iași, anual vin peste 20.000 de vizitatori.
5. Muzeul Unirii Iași
Acesta a fost construit în primii ani ai secolului al XIX-lea în stil neoclasic și constituie unul dintre monumentele simbol al orașului Iași.
În 1997, muzeul a fost închis, clădirea intrând într-un amplu proces de restaurare, care s-a încheiat în 2007.
6. Teatrul Național „Vasile Alecsandri”
Înființat în 1840 de Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu, Teatrul Național a funcționat din 22 decembrie 1846 în sala Teatrului cel Mare din Copou. În noaptea de 17 spre 18 februarie 1888, în urma unui incendiu devastator, clădirea a fost distrusă.
Demersurile pentru construirea unui nou teatru au durat până în 1894, când este aprobat contractul cu arhitecții vienezi: Fellner și Helmer. Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896.
La 1 decembrie 1896, clădirea Teatrului Național a fost inaugurată de primarul Nicolae Gane. Teatrul Național din Iași este cel mai vechi din țară și este considerat ca fiind cel mai frumos din România.
7. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România.
Fondată în 1860, la scurt timp după formarea Principatelor Unite, Universitatea din Iași, așa cum s-a numit la început, este prima universitate modernă a României.
8. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”
Iașul se mai mândrește și cu două dintre cele mai frumoase și vechi biblioteci din România. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România.
În timp ce, Biblioteca Univesităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ a fost selectată de către utilizatorii platformei boredpanda.com drept cea mai frumoasă bibliotecă din lume.
9. Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Mitropolia Moldovei a fost înființată între anii 1381-1386 și recunoscută de Patriarhia Constantinopolului în anul 1401, când era condusă de mitropolitul Iosif Mușat. Sediul mitropolitan a fost inițial la Rădăuți, fiind mutat din 1402 la Suceava, iar la mijlocul sec. al XVII-lea în Iași, unde se află și astăzi. Tot aici, se află și Moaștele Sfintei Parascheva. Catedrala Mitropolitană, momentan, se află într-un amplu plan de reabilitare.
Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi este situată în centrul tradiţional al Iaşului, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe partea dreaptă venind dinspre Catedrala Mitropolitană, foarte aproape de Palatul Culturii. Mănăstirea a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639. Faima monumentului o constituie broderia de piatră a zidurilor exterioare păstrată în formă originală în cea mai mare parte.
Mănăstirea găzduiește osemintele lui Dimitrie Cantemir și ale lui Alexandru Ioan Cuza. Lângă Biserică se află o clădire ce adăposteşte un muzeu de artă religioasă, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria Mănăstirii Trei Ierarhi. Clădirea este cunoscută şi sub numele de Sala gotică.
10. Releu – Bucium
Releu – Bucium este o zonă mai pitorească de la marginea orașului Iași, o zonă din care se poate vedea în totalitate orașul. Mai ales noaptea este o priveliște greu de descris în cuvinte.
Sursa: ganduriledintrepagini.com