Random wooden letter
in

15 cuvinte pe care toată lumea le pronunţă greşit

Limba noastră dragă este atât de frumoasă, încât de multe ori ne este milă de ea atunci când o auzim stâlcită. Deși nu toată lumea face greșeli gramaticale sau de pronunție, încă există oameni care din comoditate, indiferență sau neștiință fac greșeli frecvent.

Deși ne străduim să vorbim corect românește, sunt cuvinte pe care le folosim greșit zi de zi, iar asta pentru că le-am auzit în forma lor greșită de fiecare dată, ba de la părinți, vecini, prieteni, radio sau TV și uneori chiar de la profesori.

De câte ori nu  ți s-a întâmplat să fii corectat asupra unui cuvânt pronunțat greșit sau folosit eronat…fix când ți-era lumea mai dragă? Chiar dacă ai impresia că stăpânești limba română, este foarte ușor să greșești având în vedere că limba este într-o continuă evoluție, primind cuvinte noi, ori modificând forma acceptată a celor vechi. De multe ori, frecvența cu care auzim cuvintele pronunțate sau folosite greșit este atât de mare, încât nu ne mai dăm seama de erori.  

Iată o listă cu 15 dintre cele mai frecvente cuvinte rostite sau folosite greșit!

  1. Arbitru – NU albitru. Distorsionarea predilectă pentru „arbitru” este „albitru”, un cuvânt pe care l-am auzit inclusiv în gura unor arbitri, dar care nu are ce să caute în vocabularul unui vorbitor care se respectă. 
  2. Ofsaid. În ce priveşte cuvântul „ofsaid” (din englezescul „off-side”, în afara jocului), el are parte de mai multe variante – „opţai”, „opţaid” sau „hopţaid” – , una mai caraghioasă decât alta şi tustrele incorecte.
  3. “Bacnotă”. Corect este  “bancnotă”, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită atunci când se refera la banul de hârtie.
  4. “Monstră” –forma corectă a cuvântului este “mostră”, dar foarte multi vorbitori de limba română obişniesc să folosească forma greşită, care include în plus litera N
  5. “Repercursiune”- forma corectă este “repercusiune”. Dacă în cazul cuvântului “bancnotă” mulţi dintre vorbitori au tendinţa să excludă o literă, în cazul cuvântului “repercusiune” apare în plus, în mod greşit, un R. 
  6.  “Dragele mele” – formularea corectă este “dragile mele”. Forma feminină a adjectivului “drag” este “dragă”, iar pluralul cuvântului este “dragi”, nu “drage”.
  7. “Mi-ar place” –forma corectă este “mi-ar plăcea”. Modul conditional- optatitiv se formează din terminaţiile aş, ai, ar, am, aţi, plus infinitivul verbului (a plăcea). Verbele la infinitiv care au terminaţia –ea îşi păstrează forma şi la conditional-optativ.
  8. “Nu fii corupt”. Forma corectă este “nu fi corupt”, căci imperativul negativ se formeaza cu infinitivul verbului a fi. Doar forma de conjunctiv negativ a verbului,  persoana  a II-a, singular, se scrie cu doi ii:  “tu să nu fii “ 
  9. “Servici”. Acest cuvânt nu există în DEX, forma corectă este “serviciu”.
  10. “Hilar”- forma corectă a cuvântului este “ilar” atunci când este folosit cu sensul de “amuzant”, “hazliu”. Cuvântul “hilar” are mai multe sensuri, unul dintre acestea este specific anatomiei şi se referă la “hil”, “porţiunea de la suprafaţa unui organ pe unde pătrund vasele sangvine şi nervii”
  11. Va cade – forma corectă este “va cădea”. Dacă vrem să folosim corect cuvântul, vom spune: ”responsabilitatea va cădea pe umerii lui”.
  12.  Șcenă – forma corectă a cuvântului este scenă și tot așa se și pronunță: cu S, nu cu Ș.
  13. Vroiam – forma corectă a cuvântului este voiam sau vream. În limba română nu există verbul a vroi. Așadar vroiam este o combinație a celor două verbe deja existente în limba română: voiam+vream
  14. El însăși – forma corectă este: ”el însuși”.
  15. Renumerat – forma corectă este remunerat.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!