in

9 destinații de Crăciun în România

Fiecare dintre noi are o înțelegere personală asupra acestei sărbători. Știm și simțim ceva magic, cu siguranță, atunci când ne gândim la Crăciun.

winter sunrise in the mountains. Location: Ciucas Mountains, Romania

Crăciunul este despre iubire, familie, iertare și dăruire. Nicăieri nu simțim Crăciunul mai bine decât acasă, decât alături de familie, în țara care ne-a fost alături încă de la naștere.

Fiecare dintre noi are o înțelegere personală asupra acestei sărbători. Știm și simțim ceva magic, cu siguranță, atunci când ne gândim la Crăciun.

Fiecare ar putea povesti multe întâmplări petrecute în timp, din această perioadă magică, anumite emoții fiind legate de mirosul, frigul sau albul imaculat al zăpezii, căldura din case și iubirea celor din jur.

Pentru unii dintre noi, Crăciunul înseamnă o mare sărbătoare, una a bucuriei, Nașterea Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. În cultura noastră creștină, sărbătorim pe 25 decembrie o zi semnificativă, încununată de ceremonia mesei din această zi.

Punem pe masă mâncăruri alese, prilej de petrecere, voie bună și bucurie. Mai ales pentru cei dintre noi care am ținut și postul premergător acestei sărbători, masa din ziua de Crăciun este o mare binecuvântare.

Cum de Crăciun mulți dintre noi au parte de mult așteptatul concediu, de cele mai multe ori alegem să petrecem această sărbătoare într-un cadru special, acolo unde să putem simți cu adevărat cât de speciale sunt aceste momente.

Crăciunul în Maramureș

Maramureșul este una dintre cele mai frumoase regiuni din România, înconjurată de pădurile dese ale Carpaților, care cu greu pot fi pătrunse, pe timp de iarnă.

Satele maramureșene au ceva special, se animă, în perioada sărbătorilor, de glasurile colindătorilor, îmbrăcați în straie populare. Oamenii satului reușesc, încă, să păstreze obiceiurile din strămoși și riturile locului. Primitori și cu un dar al firii natural, gazdele te vor pune la masă cu ce au ei mai bun din bucatele tradiționale.

Și dacă simți nevoia să faci puțină mișcare între porțiile de sarmale, orasul Borsa este locul perfect. Aici se află una dintre cele mai mari trambuline naturale din Europa, de 113 metri, pe care îți poți încerca schiurile.

Mai poți admira bisericile din lemn, specifice zonei, Cimitirul Vesel de la Săpânța, precum și cea mai înaltă cădere de apă, Cascada Cailor, la care poți ajunge cu telescaunul, pentru o priveliște de basm. Dacă nu te-am convins, poate reușește să te convingă o plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului din Vișeul de Sus.

Crăciun în Fundata, județul Brașov

Fundata este ”satul turistic”al României aflat la cea mai mare altitudine, de 1360 de metri. Localitatea se află pe culoarul Rucăr-Bran și este străjuită de Bucegi și Piatra Craiului, ce fac din această zonă una dintre cele mai pitorești. Văile adânci, dealurile și casele aruncate pe ici pe colo, neîngrădite de garduri, compun un peisaj rural autentic.

Crăciun în Gârda de Sus, județul Alba

De mult timp ai vrut să petreci un Crăciun, departe de aglomerație și agitația orașului, într-un sat parcă uitat de lume, dar binecuvântat de cer. În satul Garda de Sus, de pe Valea Arieșului, este patria moților. Colindele, peisajele rurale și bucatele tradiționale fac din acest loc alegerea excelentă pentru a-ți petrece sărbatorile de iarnă.

Crăciun în Voineasa

În județul Vâlcea, pe valea râului Lotru se află stațiunea Voineasa. Înconjurată de păduri de brad și fag, stațiunea este destinația ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În apropiere de Voineasa vei găsi cea mai modernă stațiune montană, cu peste 80 de kilometri de pârtii, de până la 2100 de metri altitudine. Nu uita de aparatul de fotografiat, de pe pârtie poți admira și Lacul Vidra.

Crăciun în Sibiu

Sibiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, care în lunile de iarnă oferă un adevărat spectacol, datorită straielor sale de sărbătoare. Poți admira miile de lumini colorate de pe străzile medievale ale orașului. Tot aici poți descoperi mici comori în locurile special amenajate de sărbători.

De regulă, Piața Mare din Sibiu este cea mai admirată. Nu rata o plimbare pe Podul Minciunilor, o vizită a Muzeului Brukenthal sau chiar un spectacol la Teatrul Radu Stanca.

Crăciun în Bucovina

Și regiunea Bucovinei păstrează datinile străvechi, iar sărbătorile de iarnă sunt un adevărat ritual, de la pregătirea bucatelor, a casei și pănă la zilele de colind. Aceste meleaguri ale străbunilor sunt încărcate cu legende, iar tradițiile sunt moștenite din generație în generație.

Regiunea este încărcată și de istorie, nu mai puțin de 35 de monumente și rezervații naturale, toate încadrate într-un peisaj natural ce îți taie respiratia. Monumentele pictate ale acestui tinut magic au fost incluse si în Patrimoniul UNESCO. Pentru cei nostalgici dupa vacanțele petrecute la bunici, localnicii vă pot plimba, prin aceste ținuturi, cu sania trasă de cai.

Crăciun în Sinaia

La o gală dedicată schiului din Austria, Sinaia a primit distincția de cea mai bună stațiune montană din România. Investițiile recente și implicarea autorităților au făcut din această zonă, una dintre cele mai apreciate atracții turistice.

În vacanța de Crăciun, ar fi o idee bună să zăbovești și la castelele Peleș și Pelișor, pentru a admira arhitectura clădirilor și operele de artă, ce se regăsesc aici. Dacă vremea o permite, nu ratați monumentele naturale, simboluri ale zonei, Babele și Sfinxul.

Crăciun în Sâmbăta de Sus

În Țara Făgărașului există un sat de poveste numit Sâmbăta de Sus. Dacă nu ai fost niciodată, e momentul să petreci  aici Crăciunul, anul acesta, cu întreaga familie. În preajma sărbătorilor de iarnă, în satul de la 1437, are loc an de an, o tradiție din străbuni, ce a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

În seara de Crăciun o ceată de feciori umblă cu colinda prin tot satul, iar în prima zi de sărbătoare aceștia se duc la biserică, apoi întreg alaiul petrece la Căminul Cultural. După zilele petrecute în tihnă, poți vizita Castelul Brâncoveanu, Mănăstirea Sâmbăta de Sus-o construcție spectaculoasă sau poți admira caii de la herghelia de aici.

Crăciun în Cazanele Dunării

O destinatie atipică pentru vacanța de Crăciun este aceasta, dar, totodată, este  un loc încărcat de istorie care are farmecul lui atât vara cât și în anotimpul alb. Cazanele Dunării bucură privitorul cu peisaje extraordinar de frumoase. Iar pentru cei care se încumetă, și lasă frigul deoparte, pot face chiar o plimbare pe Dunăre.

Dacă alegi să petreci aici sărbătorile, slujba de Crăciun are loc la Mănăstirea Mraconia, ce se află pe malul apei. În această zonă a țării, puteți descoperi tradițiile locale și bucatele specifice.

Oriunde te-ar prinde acest Crăciun, nu uita că cel mai important este să te bucuri de tot ce ai primit de la Dumnezeu, să fii recunoscător.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.