in ,

Legendele cutremurătoare ale ”Lacului Miresei” din Câmpina

Sursa foto: https://damianirimescu.ro/

Loc de agrement pentru locuitorii din Câmpina, „Lacul Bisericii” sau „Lacul Miresei”, cum îi mai spun localnicii, are numeroase legende. Se spune că, pe vremuri, aici ar fi existat o mănăstire de călugări. Alții spun că o tânără mireasă ar fi pierit în adâncurile apei, după ce părinții ar fi obligat-o să se mărite cu un bărbat pe care nu-l iubea. Cât adevăr este în aceste povești locale nimeni nu poate să știe. Cert este că aici este una dintre zonele cele mai frumoase din Câmpina.

Sursa foto: https://damianirimescu.ro/

Localnicii spun că pe locul unde se află lacul, pe vremuri ar fi existat o mănăstire de călugări, unde ar fi avut loc mai multe lucruri groaznice, motiv pentru care lăcașul ar fi fost înghițit de ape. Circulă chiar o poveste că lacul ar fi fost blestemat, iar ca argument susțin că în fiecare an apa își ia tributul de vieți omenești. Alții spun că nu ar fi vorba de nicio mănăstire.

Oamenii povestesc că în urmă cu mai mulți ani o tânără ar fi decis să renunțe la viață, aruncându-se în apele lacului, după ce părinții fetei ar fi obligat-o să se mărite cu un bărbat pe care nu-l iubea, dar care era foarte bogat. Tânăra iubea însă pe altcineva. Localnicii spun că, a doua zi după nuntă, pe luciul apei plutea un voal de mireasă.

„Eu nu cred că este blestemat lacul. Zona este de o frumusețe rară, mai ales primăvara și toamna.  Am auzit și eu poveștile despre mănăstirea de călugări și despre mireasa care a murit aici. Mulți spun că aici sfârșesc mai ales bărbații și că lacul i-ar atrage precum un magnet. Eu spun că e cea mai frumoasă zonă a Câmpinei”, ne-a spus un localnic, care aprecia noile amenajări.

„Aveam o vecină în vârstă, Dumnezeu să o ierte, că a murit, și povestea tot felul de lucruri bizare despre lacul ăsta, dar și despre Castelul Iuliei Hașdeu. Mi-a povestit despre mireasa care s-a aruncat în lac și despre faptul că multă vreme, în nopțile cu lună plină, parcă se vedea silueta unei femei în mijlocul lacului. Tot bătrâna spunea că în lac s-ar sinucis mulți tineri. Eu nu prea cred în blesteme. Dar poveștile astea încă mai circulă pe aici”, ne-a spus o femeie care locuiește în apropierea lacului.

Zona este de o frumusețe rară. În zilele senine, soarele și copacii se oglindesc în apa lacului, oferind o imagine feerică.

Sursa articol: https://www.observatorulph.ro/viata-prahovei/50953-lacul-cu-multe-legende-din-campina-foto

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!