in

Alex Bologa, complet nevăzător, a câștigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de la Rio

România are deja o medalie la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro!

Clujeanul Alex Bologa, care va împlini 21 de ani în luna noiembrie, a cucerit joi medalia de bronz în concursul de judo, la categoria 60 de kilograme, după ce l-a învins prin ippon în meciul decisiv pe uruguaianul Henry Borges. Alexandru Bologa este nevăzător şi practică judoul de şase ani, fiind antrenat de Geanina Andreica şi Tamas Gergely.

Alex Bologa s-a pregătit pentru Jocurile Paralimpice alături de lotul olimpic feminin, la Poiana Braşov. Nu a cerut niciun moment condiţii speciale. S-a antrenat cot la cot cu ceilalţi sportivi şi în acelaşi timp cu aceştia. Până la sală a venit de fiecare dată ţinându-se de unul dintre colegi.

Alex a văzut până pe la vârsta de şase ani, după care vederea i-a slăbit până când nu a mai zărit mai nimic. Nu s-a ascuns în spatele handicapului de vedere şi poate fi considerat un model. Practică judoul de şase ani şi este în acest moment student la două facultăţi.

La Rio, Alex Bologa a început concursul de la 60 de kilograme cu două victorii, care l-au propulsat până în semifinale. El a trecut pe rând de sud-coreeanul Lee Minjae şi de algerianul Mouloud Noura. În meciul pentru intrarea în finală, românul a fost învins prin ippon (procedeu de luxare a cotului) de japonezul Makoto Hirose. Alex a mai avut şi şansa bronzului, pe care nu a ratat-o. În concursul de judo pentru nevăzători, arbitrul îi ghidează pe cei doi combatanţi spre centrul saltelei. Lupta începe după ce sportivii îşi iau prizele pe chimonoul advers.

Medalia de bronz de la Paralimpiadă îi va aduce un premiu de 15.000 de euro, ce poate fi dublat.

Sursa: http://www.prosport.ro/alte-sporturi/jo-2016/jocurile-paralimpice-judoka-alex-bologa-medalie-de-bronz-cu-straluciri-de-intuneric-15678938

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!