in ,

Angela Gheorghiu – una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume

Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992 la Royal Opera House cu rolul Mimi din opera La Bohème. În acelaşi an a debutat la Metropolitan Opera New York şi la Opera de Stat din Viena. La Royal Opera House a cântat pentru prima dată La Traviata în 1994, legendara reprezentaţie pentru a cărei transmitere în direct şi-a interupt programul obişnuit Radio BBC.

De atunci, Angela Gheorghiu a fost o prezenţă constantă în săli de operă şi de concert din lumea întreagă: New York, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Venetia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Philadelphia, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Balbeck, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Madrid, Barcelona, Valencia, Praga, Montreal, Toronto, Moscova, Taipei, San Juan, Ljubljana, Shanghai.

A semnat primul ei contract exclusiv cu Decca, în 1995, casa de discuri pentru care a realizat mai multe înregistrări: pe DVD La Traviata cu orchestra Royal Opera House, L’elisir d’amore cu orchestra Operei din Lyon, La Boheme cu orchestra Teatrului Scala din Milano, iar pe CD Arias cu orchestra Teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu Orchestra Simfonică “Giuseppe Verdi”, My World şi Mysterium cu London Philharmonic Orchestra.

Următorul contract de exclusivitate a fost semnat în 1998 cu EMI Classics, pentru care a înregistrat numeroase cocnerte, recitaluri şi spectacole, dintre care amintim albumul de duete şi arii cu Roberto Alagna şi Orchestra Royal Opera House, La Rondine cu London Symphony Orchestra şi Romeo et Juliette de Gounod cu Orchestre National du Capitole du Toulouse. Pentru al doilea album de duete cu Roberto Alagna, Verdi per due, a lucrat împreună cu Filarmonica din Berlin dirijată de Claudio Abbado.

Cele mai recente apariţii discografice ale Angelei Gheorghiu includ operele complete Madama Butterfly de Giacomo Puccini (EMI, distinsă cu un premiu Gramophone), L’amico Fritz de Pietro Mascagni şi Fedora de Umberto Giordano (ambele CD-uri produse de Deutsche Grammophon). Spectacolele live cu La Rondine de la Metropolitan Opera (2009) şi Faust de la Royal Opera House (2004) au fost lansate pe DVD de EMI Classics în 2011. Adriana Lecouvreur, producţie a Royal Opera House, a fost lansată pe DVD în 2012. În noiembrie 2011, Angela Gheorghiu a lansat Homage to Maria Callas, colecţie de arii din creaţii foarte cunoscute din repertoriul italian şi francez, inspirată de cariera şi înregistrările Mariei Callas, în care este acompaniată de Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Marco Armiliato. În martie 2015, Warner Classics a lansat colecţia aniversară Autograph, de 8 CD-uri şi 1 DVD, la 25 de ani de carieră. Toate albumele au fost bine primite de critica de specialitate şi au fost onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique în Franţa, Premiul Cecilia în Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani şi altele. Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 şi 2010.

Printre concertele memorabile la care a participat se numără “Michael Jackson şi Prietenii” de la Munchen, redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneţia (mai 2001) şi a Operei din Valencia în prezenţa Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteţa Sa Prinţul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel. Angela Gheorghiu interpretează rolul principal în două filme de operă, Tosca şi Romeo et Juliette.

Angela Gheorghiu a primit numeroase distincţii: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” şi “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franţa şi România. In decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Arte din Iaşi şi Steaua României, cea mai înaltă decoraţie oferită de Preşedintele României. In octombrie 2012 a primit decoraţia regală “Nihil Sine Deo” din partea Majestăţii Sale Regelui Mihai I, pentru promovarea culturii româneşti peste hotare. In octombrie 2014 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.


Citește mai mult: http://eualegromania.ro/2015/12/20/angela-gheorghiu-una-dintre-cele-mai-renumite-cantarete-de-opera-din-lume/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!