in ,

Băile Felix, un colț de rai

Câteodata, simțim nevoia unei minivacanțe, mai deosebite, să fim tratați „regește” sau măcar la standarde înalte (de patru sau mai multe stele), vacanța, în care să ne relaxam, să uitam de toate problemele și să-i lăsăm pe alții să aibă grijă de noi! Să ne împărțim ziua între ședințe de masaj și tratamente de îngrijire corporală, bălăceli repetate în piscine cu apă termală, reprize de saună și jacuzzi, pauze de somn și mese copioase. O adevarată renaștere, menită a ne reda energia de care avem nevoie pentru a o lua de la capăt, ne încarcă bateriile pentru alte câteva luni de munca, timp în care nu ne rămâne decât să visăm la ceea ce am trăit și să ne dorim cu ardoare să ne reîntoarcem.

Cu toate ca nu este cea mai vestica statiune balneara din tara (Baile Calacea se afla situate ceva mai aproape de Occident), Baile Felix sunt, cu siguranta, cea mai occidentala, sub aspectul serviciilor oferite si al posibilitatilor de cazare si agrement. Sunt cea mai mare statiune balneara, cu regim permanent, din Romania si ocupa o pozitie secunda, dupa litoral, in privinta numarului de locuri de cazare.

Teritoriul poarta numele calugarului care a descoperit in anul 1000 izvoarele termale existente aici (in 1896, in cadrul unei expozitii mondiale, aceste ape termale au primit chiar diploma si medalia de aur!). Desi datele despre locul mentionat sunt mult mai vechi, figurand si in anumite scrieri de la Vatican, statiunea incepe sa se dezvolte abia la sfarsitul sec. al XIV-lea, avand ca simbol floarea de lotus. 

Asezate in campia Crisurilor, la o altitudine de 150 m, Baile Felix beneficiaza de un climat continental moderat, de ses, cu ierni blande si veri temperate, cu influenta mediteraneeana, ideala pentru turismul balnear. Prin urmare, conditii optime de relaxare, vacanta, odihna si recuperare.

Strandul Apollo de la Baile Felix

Statiunea a avut din start un mare avantaj fata de „omoloagele” ei balneare din sud – pozitionarea fata in fata cu vecinul ungur. Pachetele de spa & wellness, care atrageau multi turisti romani, i-au determinat pe intreprinzatorii bihoreni sa ia atitudine, raspunzand concurentei si reusind, in cativa ani, sa aduca Baile Felix la standarde occidentale. Si, din 2012, cu siguranta, telul a fost atins – de la all inclusive la aqua park-uri, exista aici de toate pentru toti, indiferent de nationalitate.

O statiune „pentru toate varstele si toate mofturile”, plina de verdeata, cu lacuri artificiale, unde se gasesc numeroase specii de pesti, de marimi si culori diferite, cu nuferi albi (adusi din Baile 1 Mai), pur si simplu magnifici, ramanand in amintirea ta pentru totdeauna! Acestora li se alatura cateva specii de lotusi aclimatizate la Baile Felix, respectiv Nelurnuncifera – provenind din India si Pakistan, Nymphea zanzibarena – din Africa, Aeibornia crasepis – din Asia si Africa.

Este adevarat ca vacantele trebuie sa-ti aduca mereu ceva nou, dar, daca astfel de vacante sunt adevarate binecuvantari pentru suflet, trebuie sa ne gandim din cand in cand si la corpul nostru si la toate elementele lui componente – sa avem grija de el si sa-l tratam cu respect, sa-l rasfatam din cand in cand, pentru ca un corp sanatos ne poate ajuta sa descoperim lumea si sa muncim „cu drag si spor” pentru a ne permite vacante „calatoare” in fiecare an.
Si unde, daca nu intr-un colt de rai din tara noastra? 


Sursa: daciccool.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!