in

BBC ne razbună – documentar despre românii de succes din Marea Britanie

După ce documentarul „Vin românii!”, difuzat de televiziunea britanică Channel 4, a încins spiritele, stârnind vii reacții, ba chiar și un mini-scandal diplomatic, iată că BBC ne răzbună.

La propunerea lui Tomy Tomescu, devenit unul dintre liderii comunitatii romanesti din Marea Britanie, postul a difuzat, in 6 martie, un material cu imigrantii aflati de ambele parti ale baricadei: cei care au reusit sa-si faca un rost in regat si cei care nu.

Cei din prima categorie, cu o diploma a unei facultati prestigioase in buzunar, se duc nu sa cerseasca sau sa fure, ci sa gaseasca un loc de munca potrivit calificarilor lor, mai inalte decat cele ale mediei, indiferent daca din Romania sau Marea Britanie, se arata in documentar.

Este prezentat cazul unei tinere sibience, Iulia Creta, medic stomatolog care a studiat la Cluj-Napoca. Aceasta a ales drumul Marii Britanii si recunoaste ca se teme de prejudecatile britanicilor despre romani.

Pe un fundal constituit inclusiv din melodii din Romania, BBC aminteste de un studiu recent al Institutului britanic pentru Cercetare Economica si Sociala, care arata ca imigrantii aduc mai multi bani tarii in care au venit decat celei din care au plecat.

In plus, in documentar se arata ca in primele sase luni de la sosirea in Marea Britanie, doar putin peste 6% dintre imigranti cer ajutoare statului, dupa ce s-au inregistrat si au obtinut un Numar National de Asigurare, majoritatea avand calificari foarte inalte si activand, cel mai adesea, in sectorul bancar sau medicina.

Chiar si asa, Iulia Creta spune ca deja s-a lovit de prejudecati. In unele locuri in care si-a depus CV-ul a fost lasata in „asteptare” in momentul in care le-a comunicat, la telefon, ca este din Romania. In unele cazuri, convorbirea nici nu a mai fost reluata.

Multi romani deja se feresc sa spuna de unde sunt, in contextul acestei campaii impotriva lor care se duce in regat, explica Tomy Tomescu.

Pe parcursul documentarului de 30 de minute, tanara din Romania este urmarita pe parcursul mai multor saptamani. Sunt surprinse momentele sale de dezamagire, interviurile nereusite si obtinerea primului job in Marea Britanie, in saptamana a treia de dupa venirea in regat.

In documentar sunt prezentati insa si imigranti mai putin pregatiti din punct de vedere profesional si mai putin norocosi, care locuiesc in garaje dezafectate sau subsoluri.

Exista si oameni care au avut un loc de munca decent, dar l-au pierdut si care nu-si doresc decat sa se intoarca acasa, satui fiind sa doarma in adaposturi. Unii, ramasi fara un acoperis deasupra capului in regat, revin acasa si isi dau seama ca plecarea in Marea Britanie, in cazul lor, a fost o greseala, dupa cum afirma o femeie din Polonia.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!