Biserica „Sf.Nicolae” de la Drăgănescu, județul Giurgiu, va fi resfințită pe 30 septembrie, anunță Episcopia Giurgiului într-un comunicat de presă. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
Între anii 2009 și 2018, la biserică s-au întreprins lucrări de consolidare și restaurare a picturii, operă a părintelui Arsenie Boca.
„Biserica Sf. Nicolae Drăgănescu a fost pictată de către părintele Arsenie Boca care a lucrat aici aproape 16 ani, din 1967 până în anul 1983. Pictura cuprinde scene din Noul Testament, dar și scene moralizatoare prin care duhovnicul transmite învățături de credință pelerinilor credincioșilor.
Prin imagini, părintele Arsenie Boca atenționează oamenii asupra anumitor pericole morale ce-l pândesc la tot pasul. Scena „omului modern” este printre cele mai reprezentative. „M-am însurat, mi-am rotunjit țarina, mi-am cumpărat milioane de cai putere, caut locuință pe altă planetă, așa că rogu-te să mă ierți, nu pot veni. Nu mai avem această preocupare”, explică părintele Arsenie Boca imaginea.
Părintele Iustin Pârvu considera că pictura de la Drăgănescu este necanonică, dar că părintele Arsenie Boca trebuie tratat ca un apostol al ortodoxiei.
„Nu pictura de la Drăgănescu, care este cu totul aparte față de predania iconografică ortodoxă și pe care n-o putem include în tradiția ortodoxă, fiindcă este o artă înscrisă în curentul acesta post-modernist. La fel ca și anumite texte imnografice ale lui Sandu Tudor, care n-a greșit dogmatic doar pentru că s-a exprimat cu un limbaj mai așa… E pur și simplu o latură a artiștilor din ei, necanonică, însă Dumnezeu i-a iertat pentru aceste lucruri necanonice, pentru mărimea dragostei lor față de El. Este un apostol cu o lucrare uriașă, care crește mereu. Toate greșelile lui i s-au iertat pentru această lucrare mare, și nu numai că i s-au iertat, dar mijlocește pentru iertarea greșelilor noastre.”, spunea regretatul stareț de la Petru-Vodă.
Dintre toate icoanele și frescele realizate de-a lungul anilor, pictura bisericii de la Drăgănescu se distinge într-un mod cu totul deosebit. Nu întâmplător despre acest locaș s-a spus ca ar reprezenta o veritabilă „Capelă Sixtină a Ortodoxiei Românești”. Nichifor Crainic, marele teolog român, născut pe plaiuri giurgiuvene, la Bulbucata, mărturisea că pictura Părintelui Arsenie Boca „are darul de a-l apropia pe om de Biserică, de a ne lumina, de a ne face să problematizăm și să ne gândim la sensul vieții noastre de creștini”, se arată în comunicatul Episcopiei.
Sursa: activenews.ro