in

BISERICA FORTIFICATĂ DIN ARCHITA, O CENUȘĂREASA A VESTITEI TRANSILVANII

Nu departe de Sighișoara se află una dintre cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania. Biserica din Archita nu este atat de faimoasă ca cele din Viscri, Valea Viilor sau Saschiz, dar poate concura de la egal la egal cu acestea prin dimensiunea si complexitatea fortificațiilor sale.

Foisorul de la intrare care face legatura cu unul dintre turnuri si forma de ciudata a turnului clopotnita, sunt principalele elementele care o deosebesc de alte biserici fortificate.

Am inconjurat biserica printre cele doua randuri de fortificatii prevazute cu drum de straja din lemn, m-am urcat in turnul clopotnita pentru o frumoasa imagine asupra bogatului sat sasesc si m-am relaxat pe bancutele amenajate in curte, admirand maretia acestei fortificatii! Este absolut incantatoare!

Archita isi arata bogatia prin casele sale mari. Se vede ca a fost concurenta Sighisoarei la un moment dat, fiind dispusa strategic pe drumul ce ducea in Secuime. Si-a pierdut importanta in timp, asteptand si astazi sa fie descoperita pentru frumoasa sa biserica fortificata, ridicata in anii 1300 si recladita in anii 1500. In prezent se mai tin slujbe aici, iar vara elevii si studentii care vin in tabara din alte tari sunt cazati chiar in turnurile cetatii.

Din pacate, si in prezent drumul de circa 10 km de la Mureni la Archita descurajeaza potentialii vizitatori, nefiind asfaltat. Chiar si asa, Printul Charles al Angliei si cativa englezi, au avut grija sa se ocupe de renovarea ei si au cumparat si aici cateva frumoase vile sasesti, pentru a le pune in circuit turistic.

Pentru vizitare sunati la 0762976400. Chiar daca programul este de la 10 la 16 o sa vina sa va deschida o doamna cumsecade care va va povesti ce a retinut de istoria acestei comunitati si de viata prezenta a satului. Nu exista o taxa de vizitare. Lasati in cutia milei cat doriti.

La intoarcere ne-am oprit si la biserica ungureasca din Mureni, care ne-a atras cu frumusetea ei. Drumul de la Archita continua spre Biserica Unesco din Darjiu, dar pe care v-am recomandat sa o vedeti ocolind pe la Cristuru Secuiesc.


Sursa: taradacilor.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!