in

Biserica Icoanei din București, lăcașul unde Dumnezeu ne ascultă rugăciunile

Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Icoanei, este o biserica ortodoxa aflata in apropiere de bulevardul Magheru, langa parcul „Gradina Icoanei”, in Bucuresti.

Prima marturie despre aceasta biserica dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea, fiind legata de numele ceausului David Corbea Ceaus, un ofiter al Sfantului voievod Constantin Brancoveanu. Acest ofiter, dobandind o proprietate la marginea orasului, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, ridica o bisericuta de lemn, care ii va purta numele multa vreme.

Dupa anul 1682, cand voievodul Constantin Brancoveanu a daruit acestei biserici o icoana cu Maica Domnului, biserica a inceput sa fie cunoscuta sub denumirea de „Biserica Icoanei”.

Biserica Icoanei – Adormirea Maicii Domnului

Actuala biserica, inchinata Adormirii Maicii Domnului, a fost construita din caramida arsa si var, in anul 1784, de catre nepotul lui Misail monahul, anume Panait Babeanu. Odata cu biserica, au fost rezidite doisprezece chilii in care aveau sa locuiasca 24 de femei vaduve si sarace.

In anul 1812, dupa trecerea la cele vesnice a ctitorului Panait Babeanu, nepotul sau, anume Pana, ramane singurul ingrijitor al bisericii. Pentru asigurarea vechilor privilegii si danii, el obtine carti domnesti de intarire, de la Voda Caragea, in anul 1813, de la Alexandru-Voda Sutu, in anul 1819, si de la Grigorie-Voda Ghica, in anul 1826.

In perioada lui Pana Babeanu, in urma marelui cutremur din anul 1838, biserica s-a surpat insa, prin ingrijirea lui, cu ajutorul enoriasilor, aceasta a fost rezidita. Cu acest prilej, in interiorul bisericii au fost zugravite portretele vechilor si noilor ctitori. Tablourile votive, bine conservate, se gasesc pe peretele vestic al bisericii, sub cafas. Astazi, biserica este declarata monument istoric si este inscrisa in lista Academiei Romane, la numarul 32.

Biserica actuala, construita in stil bizantin, in forma de cruce, are patru incaperi: altar, naos, pronaos, tinda si un pridvor deschi. Este prevazuta cu doua turle, una mare, asezata deasupra naosului, si alta mai mica, asezata deasupra pridvorului, care serveste drept clopotnita.

Biserica are o usa de intrare, din pridvor in tinda, iar din tinda in naos are o usa masiva din stejar, veche, cu incuietori si balamale din fier, lucrate manual, inconjurata de un chenar din piatra, sculptat artistic. Actuala pictura a bisericii este realizata in ulei, in stilul renascentist, atat in ceea ce priveste coloritul, cat si in conturul figurilor sfintilor. Pictura dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si pare a fi executata de unul dintre elevii pictorului Gheorghe Tatarascu.

Recent, sub actuala pictura, s-a gasit vechea pictura a bisericii, executata in fresca, conservata destul de bine. Infatisarea vechii picturi, atat cat se poate intelege din ce s-a dezvaluit pana in prezent, este impunatoare. Siluetele sfintilor, multimea personajelor, stiinta oranduirii in tablou si, mai ales, armonia culorilor calde, incanta privirea.

Activitati cultural-misionare desfasurate in parohia Icoanei: program educational pentru copii, organizat saptamanal, cu meditatii gratuite la limbi straine, limba romana, matematica si pictura pe sticla, pentru aproximativ douazeci de elevi; concurs de poezie religioasa pentru elevii de la Scoala Centrala, din Bucuresti, in colaborare cu conducerea acestei scoli, prin catedra de religie.

Pelerinajele, atat in tara, cat si in strainatate, se organizeaza prin Agentia de Turism „Icoana”. Aceste pelerinaje sunt un bun prilej pentru activitatea pastoral-misionara si asigura o parte din sursa de finantare pentru celelalte programe.

Activitati social-filantropice desfasurate in parohia Icoanei: hrana calda, oferita zilnic la domiciliu, unui numar semnificativ de persoane; burse scolare lunare, oferite unui numar semnificativ de elevi proveniti din familii sarace; intr-o casa protejata, sunt gazduiti in mod gratuit si permanent trei tineri nevazatori.

Intre anii 1995-1998, in vatra gospodariei parintesti a familiei parintelui Ion Popescu, a fost infiintata o manastire, unde se organizeaza tabere de studiu, cu ateliere de pictura, indeletniciri practice si limbi straine pentru copii din cazuri sociale. Taberele se organizeaza in perioada vacantei de vara, pe cheltuiala parohiei.

Alte activitati social-filantropice: consultatii medicale gratuite, pentru cazurile sociale; ajutoare de urgenta, la cerere si in limita posibilitatilor; gradinita duminicala, adica un program de educatie religioasa oferit copiilor care insotesc parintii la Sfanta Liturghie, dar care nu au rabdarea necesara sa stea in biserica pe tot timpul programului liturgic.


Sursa: cronicaromana.net

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!