in

„Castelul Electric”, o altă comoară a României!

În Romania există zeci de castele care, renovate, ar putea deveni adevărate bijuterii turistice, însă mulți proprietari nu au această posibilitate.

Cateva sunt totusi salvate de straini care si-au pus ambitia si au incercat sa le redea stralucirea de altadata. In aceasta categorie intra si castelul Banffy, din Cluj, cel mai mare din Transilvania, care a fost salvat de Printul Charles al Marii Britanii si de un arhitect britanic specializat in conservarea monumentelor, David Baxter. Arhitectul britanic, venit in Romania in 2001, s-a indragostit pe loc de Castelul Banffy din Bonțida, si a decis sa ramana in tara si sa apeleze la ajutorul Printului Charles pentru a restaura acest extraordinar castel.

„Prințul de Wales a fost cucerit de idee, așa că ne-a scris o scrisoare, a semnat-o și ne-a mărturisit cât de mult îi place acest proiect. Scrisoarea a fost aur curat pentru noi”, a povestit David Baxter.

Odinioara numit Versailles-ul Transilvaniei, castelul Banffy este acum in reparatii de 13 ani si prinde viata o data pe an, cand multi tineri din toata lumea se aduna aici pentru festivalul de muzica electronica.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!