in

Ce să vizitezi într-un weekend prelungit în județul Hunedoara

Județul Hunedoara este unul dintre cele mai bogate din punct de vedere al atracțiilor turistice. Aici vei găsi unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, situri arheologice de o importanță majoră pentru istoria României, cetăți, fortificații și biserici cu povești fascinante, muzee interesante și un geoparc dedicat dinozaurilor. Dacă te hotărăști să explorezi județul Hunedoara într-un weekend prelungit, iată care sunt cele mai importante atracții turistice din această zonă.

Cetatea Devei

Recent renovată, Cetatea Devei a devenit una dintre cele mai populare obiective turistice din Transilvania. Această fortificație cocoțată pe un deal de aproape 400 de metri a fost realizată în secolul al XIII-lea, fiind un obiectiv important pentru apărarea Transilvaniei, datorită poziției sale strategice pe valea Mureșului. Cetatea din Deva a fost construită pe rămășițele unor fortificații dacice și romane, fiind, de-a lungul secolelor, reședința voievozilor transilvăneni și apoi garnizoană a armate imperiale. Asta până în 1849, când cetatea a fost distrusă în urma unei explozii. De atunci fortificația a rămas abandonată, până când a fost introdusă în circuitul turistic. Recent, Cetatea Devei a fost refăcută, astfel încât curioșii se pot plimba printre zidurile vechi și își pot imagina mai ușor cum arăta cea mai importantă fortificație din regiune. Intrarea la Cetatea Devei este liberă. Pentru a ajunge la fortificație poți urca pe jos, pe la Poarta I, sau poți lua telecabina.

Prețuri telecabină:

  • Adulți: 6 lei (10 lei urcat și coborât)
  • Copii, elevi, studenți, pensionari: 3 lei (5 lei urcat și coborât)

Programul de vizitare al Cetății Devei:

  • Zilnic: 09 – 21

Castelul Corvinilor din Hunedoara

Considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa și comparat cu palatele de pe Valea Loarei, Castelul Corvinilor din Hunedoara este o adevărată bijuterie arhitectonică medievală. Construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, Castelul Corvinilor este o cetatea impunătoare în stil gotic, unde vei avea impresia că te-ai întors în timp, în vremea cavalerilor și a domnițelor. Un castel cu o istorie atât de lungă nu putea să nu inspire și o mulțime de legende fascinante, despre care vei putea afla făcând turul fortificației. În interior ai ocazia să admiri săli uriașe, cu decorațiuni medievale, cele mai interesante fiind Sala Tronului, Sala Dietei, fântâna și Turnul Crinului.

Prețul biletelor la Castelul Corvinilor:

  • Adulți: 20 de lei (ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie), 25 de lei (martie, aprilie, septembrie, octombrie), respectiv 30 de lei (mai, iunie, iulie, august)
  • Elevi și studenți: 5 lei
  • Pensionari: 10 lei

Programul de vizitare al Castelului Corvinilor:

  • Luni: 12 – 17
  • Marți – duminică: 09 – 17

Mănăstirea Prislop

Una dintre cele mai importante lăcașuri de cult din Transilvania, Mănăstirea Prislop datează din secolul XVI-lea. Deși nu se cunosc prea multe despre începuturile acestei mănăstiri, lăcașul de cult a devenit popular printre credincioși după ce, în 1948, Arsenie Boca devine starețul mănăstirii. Acesta este considerat cel mai important duhovnic român al secolului trecut, el fiind hărțuit de către comuniști datorită popularității sale în rândul credincioșilor. După moartea sa în 1989, Arsenie Boca a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, mormântul său devenind unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj.

Sarmizegetusa Regia

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din România, Sarmizegetusa Regia este fosta capitală a Daciei, un uriaș centru militar, religios și politic. Sarmizegetusa Regia este ascunsă în Munții Orăștiei făcând parte dintr-un lanț de fortificații antice menit să asigure paza regiunii. Cetatea avea ziduri uriașe, în interiorul cărora se aflau locuințe, magazii, rezervoare de apă, precum și o serie de sanctuare de diferite mărimi. Astăzi poți vedea rămășițele acestor structuri și îți poți imagina modul de viață al strămoșilor noștri.

Parcul Național Retezat

Unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România, Retezat te va surprinde din prima clipă cu frumusețile sale naturale. Parcul Național Retezat are nu mai puțin de 80 de lacuri, inclusiv lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din țara noastră. Tot în acest parc vei găsi 20 de vârfuri cu înălțimea de peste 2.000 de metri, peste 1.000 de specii de plante superioare și 130 de plante rare, precum și zeci de specii de animale, inclusiv ursul carpatin, capra neagră, râsul, lupul și pisica sălbatică, și aproape 170 de specii de păsări. Iubitorii de natură au la dispoziție zeci de trasee bine marcate, cu diferite dificultăți, ce leagă cele mai pitorești locuri din Retezat.

Peștera Bolii și Cheile Băniței

În sudul județului Hunedoara, în Valea Jiului, la câțiva pași de drumul care leagă orașul Hațeg de Petroșani, vei descoperi nu una, ci trei atracții turistice spectaculoase – Peștera Bolii, Cheile Băniței și Cetatea Dacică Bănița. Aflate între Munții Sebeșului și Retezat aceste trei obiective au povești fascinante și peisaje pe măsură. Peștera Bolii este străbătută de râul Jupâneasa, iar curioșii se pot plimba pe poduri și podețe în timp ce admiră jocul fantastic al luminii naturale pe pereții cavernei. Cheile Băniței se remarcă printr-un relief neobișnuit, format în urma prăbușirii tavanului unei peșteri. Canionul este de-a dreptul spectaculos și o adevărată provocare pentru temerari. Cetatea Dacică Bănița face parte din sistemul de fortărețe din Munții Orăștiei, la fel ca Sarmizegetusa Regia, fiind construită în timpul lui Burebista.

Muzeul Aurului din Brad

Munții Apuseni au cele mai multe exploatări de aur și niciunde nu poți afla mai multe despre istoria acestei activități ca la Muzeul Aurului din Brad. Colecția acestui muzeu este unică în Europa, fiind cea mai mare colecție de piese din aur nativ. Muzeul a luat naștere în 1896, când un geolog german a început să colecționeze piese găsite în minele din jurul orașului Brad. Astăzi, colecția Muzeului Aurului are peste 1.300 de exponate și niciunul nu a fost prelucrat de mâna omului. Astfel poți admira cristale și lamele de aur, unele cu nume precum Pana lui Eminescu sau Șopârla. Tot la Muzeul Aurului din Brad mai poți admira și alte minerale și minereuri cu forme fascinante, precum turcoaz, cuarț, diamant, mercur, pirită sau azurit.

Prețul biletelor la Muzeul Aurului din Brad:

  • Adulți: 15 lei
  • Elevi peste 14 ani, studenți, pensionari: 10 lei
  • Copii sub 14 ani: 5 lei

Programul de vizitare al Muzeului Aurului din Brad:

  • Miercuri – duminică: 09 – 17
  • Luni, marți: închis

Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului

Unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din Țara Hațegului, Geoparcul Dinozaurilor are opt rezervații naturale. Aici ai ocazia să afli mai multe despre toate speciile de dinozauri pitici care populau această regiune în urmă cu 70 de milioane de ani. Mai mult, poți chiar să vezi câteva ouă de dinozauri găsite în zonă și mai multe fosile. Tot în Geoparcul Dinozaurilor mai poți vizita Casa Vulcanilor, unde vei afla despre vulcanii care dominau insula Hațegului, tot în urmă ce zeci de milioane de ani. Geoparcul se întinde pe o zonă destul de mare, astfel încât poți să-ți organizezi diferite trasee, în funcție de locurile care ți se par cele mai interesante.

Biserica din Densuș

Județul Hunedoara se mândrește cu o mulțime de biserici și mănăstiri vechi, cu povești fascinante, dar niciuna nu se compară cu Biserica din Densuș, cea mai veche biserică din țara noastră în care încă se mai țin slujbe. Deși nu se cunosc prea multe despre originile acestui lăcaș de cult, se crede că biserica a fost construită în secolul XIII, pe ruinele unei structuri păgâne din secolul IV. Dar, legenda spune că Biserica din Densuș este mult mai veche, ea fiind inițial un lăcaș de cult dac sau un templu dedicat zeului Marte. De-a lungul timpului, biserica a fost una dintre cele mai importante lăcașuri de cult bizantine din țara noastră, la un moment dat, găzduind alternativ slujbe ortodoxe și calvine. Deși a fost modificată de mai multe ori de-a lungul istoriei sale lungi, Biserica din Densuș și-a păstrat frumusețea arhitecturală precum și fresce din secolul al XV-lea, inscripții latine și o serie de pietre funerare utilizate ca decorațiuni.

Sursa: https://www.ghiduri-turistice.info/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!