in

Cele mai impresionante canioane din România

Un canion este o vale adânca și îngusta cu pereți abrupți prin care râurile vijelios curg râurile. Deși acestea nu predomină în relieful țării noastre, puținele canioane din România sunt extrem de frumoase și parcurgerea traseelor din aceste locuri oferă experiențe de neuitat. Iată câteva astfel de văi de la noi din țară pe care trebuie să le vizitezi:

Canionul 7 Scări

Nu departe de Valea Prahovei va asteapta Canionul 7 Scari. Cu o inaltime de 160 de metri, pentru a ajunge in varful Canionului 7 Scari va trebui sa urci pe toate cele 7 scari metalice amenajate si numeroasele pasarele. Parcurgerea Canionului 7 Scari nu ar dura mai mult de 30 de minute, insa nu este un traseu recomandat fara incaltaminte adecvata. Privelistea de la inaltime este spectaculoasa, iar turistilor care viziteaza zona Brasovului le este recomandata vizitarea acestui obiectiv turistic.

Rapa Roșie din județul Alba

Pe o suprafata de 800 metri, acest canion are forma unui perete imens cu aspectul unei orgi gigante. Format din coloane si piramide, Canionul Rapa Rosie face parte din Rezervatia complexa Rapa Rosie, o zona protejata datorita florei si geologiei unice pe suprafata tarii si chiar a faptului ca aici au fost descoperite fosile vechi de 70 de milioane de ani. Poti vizita Rapa Rosie cand vizitezi judetul Alba, aceasta fiind la aproximativ 3 km de orasul Sebes.

Pe cât e de frumoasă zona, pe atât e de inefabilă mica legendă. Aici, la Râpa Roșie, se spune că se strecura faimosul Lică, supranumit mai apoi Lică-Pisică datorită capacității sale de strecurare. Tot Sebeșul știa de el, dar mai știa și că Lică ar fi spart o bancă și ar fi fugit cu banii, în ciuda faptului că nici un ban nu a fost găsit. Astfel, se credea că Lică a fugit cu banii și i-ar fi ascuns în Râpa Roșie, unde nimeni nu putea intra date fiind spațiile înguste. Astfel, bietul Lică-Pisică a ajuns la închisoare iar după închisoare, el ar fi plecat împreună cu iubita lui în America, de unde cei doi au trimis importante sume de bani acasă.

Adevărată sau nu, legenda tot ne pune semne de întrebare și ne accentuează dorința de a vedea unde este locul prin care acest Lică ar fi reușit să ascundă marea sumă de bani și, mai presus, locul prin care nimeni nu ar fi reușit să intre să readucă suma la forma inițială.

Tot aici se găsesc numeroase plante în mare proporție medicinale și exemplare rare ce merită a fi văzute măcar o dată în viață. Și, să fim serioși – nu există niciun motiv plauzbil pentru care să nu ne oprim la o poză, la un picnic sau doar la o simplă poveste în mijlocul naturii, în centrul Râpei Roșii.

Fără dar și poate acest sentiment ar putea fi foarte simplu asociat cu cel pe care îl poți simți la The Grand Canion, frumosul, faimosul și periculosul loc ce merită, deasemenea, vizitat. Un asemenea sentiment te-ar putea cuprinde în puține rânduri!

Râpa Roșie nu este deloc greu de găsit. De altfel, aceasta este extrem de ușor de identificat date fiind înălțimea, lățimea, suprafața și culoarea de un roșu desăvârșit. Aici, ai putea spune chiar că te simți trăind o altă viață…

Canionul Banița

Canionul Carstic de la Banita este un obiectiv turistic putin promovat, insa este incredibil de frumos. Paraul Jupaneasa, care parcurge acest canion, a sculptat de-a lungul timpului, in calcar, o forma perfect curbata. Locul este presarat si cu legende frumoase, acestea spunand ca in aceasta zona dacii au ascuns de romani o comoara, protejand-o cu un blestem.

Canionul si Cascadele Tamina din Masivul Piatra Mare

In Valea Prahovei, in apropiere de Busteni, poti gasi Cascadele Tamina si Canionul din Masivul Piatra Mare. Cascadele Tamina sunt 5 mici cascade cu un singur punct de varsare. Privelistea din Canionul Tamina este extraordinara, mai ales in zilele cu soare si cer senin, cand in planul indepartat se poate zari fara probleme pasul Predeal. In zona Canionului Tamina, amatorii de alpinism vor fi extrem de multumiti, aici fiind amenajate nu mai putin de 71 de trasee de escalada. Zona este insa foarte greu de explorat pentru turisti, fiind extrem de abrupta si avand instalatii degradate. In ultima perioada insa se lucreaza la reabilitarea zonei, pentru a repune Canionul si Cascadele Tamina in circuitul turistic.

Canionul Oratii din Culoarul Rucar-Bran

Canionul Oratii este situat la poalele muntilor Piatra Craiului, in culoarul Rucar-Bran, din Valea Oratii. La finalul parcurgerii traseului din Canionul Oratii, din punctul de belvedere veti avea o priveliste minunata asupra Cetatii Oratii, Cheilor Dambovitei si Cheilor Dambovicioarei. Acest canion se afla la doar 24 de kilometri de Castelul Bran. Astfel, zona devine destinatia perfecta  de vara pentru o escapada de weekend care sa le cuprinda pe toate: munte, relaxare si putina istorie.

Canionul Moldoveanu

In Muntii Fagarasului, putem explora Canionul Moldoveanu. Cu un continut ridicat de calcare si dolomite, acest canion este usor de parcurs in zilele calde de vara, cu o durata de aproximativ 3 sau 4 ore. Canionul Moldoveanu este destinatia pe care trebuie sa o incluzi in vacanta ta in Muntii Fagaras, alaturi de Palatul Brukenthal si Cascada Balea.


Sursa: turistcenter.ro

 

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!