in

Cioloș: România este parte a UE, nu este o anexă

România este parte a Uniunii Europene, nu o anexă și dacă în unele cazuri românii nu reușesc să își impună punctul de vedere, este probabil pentru că nu au făcut efortul să înțeleagă suficient de bine cum funcționează lucrurile, a afirmat, duminică, într-un interviu la Radio România Actualități, premierul Dacian Cioloș.

El a vorbit despre comentariile din presă vizavi de faptul că a fost trimis de la Bruxelles împreună cu „o trupă de oameni de acolo ca să impună României voința Bruxelles-ului”.

„Dacă astfel de declarații prind, înseamnă că cei șapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înțeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat și că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din ’90 încoace. România este parte a UE, și nu este o anexă a Uniunii Europene — și dacă în unele cazuri nu reușim să ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru că nu am făcut efortul să înțelegem suficient de bine cum funcționează lucrurile și să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să își impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu știu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană atât timp cât România are voturi acolo și este partea Uniunii Europene să impună ceva României”,

a explicat Cioloș.

El a subliniat că România a vrut să fie parte a Uniunii Europene, pentru că a vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție.

„Cred că este important să înțelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are niște reguli care nu corespund cu credințele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în fața unui microfon în presă în România și să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliați în interiorul Uniunii Europene și să explicam lucrurile respective”, a adăugat Cioloș.

Premierul a criticat ideea vehiculată în spațiul public potrivit căreia în perioada cât a fost comisar european pentru Agricultură nu ar fi lucrat pentru România și a evidențiat că aplicarea Politicii Agricole Comune a însemnat mai puțini bani pentru țările occidentale și mai mulți pentru state din est.

„Altfel spus, bugetul alocat li se reduce de la un an la altul și, pe de altă parte, România și alte țări din Europa de Est câștigă bani, deci alocarea bugetară crește. Sigur că există această diferență de subvenții încă, dar ceea ce am putut să fac este să încep să schimb tendința. Aceste lucruri, din păcate, nu se spun. Sigur, eu nu vreau ca cineva să mă laude sau să spună că am făcut minuni acolo. N-am făcut minuni. Am făcut ceea ce mi-a permis postul de comisar. Am ținut cont de locul de unde vin, am știut ce nevoi sunt aici și atât cât mi-a stat în putere am făcut aceste schimbări, pe care mi le asum, dar, sigur, mă doare și pe mine sufletul când văd nu atât că unii oameni mint, ci că oameni onești, oameni cinstiți îi cred fără să verifice, pentru că atât ar fi suficient, să verifice oamenii, să caute pe internet și să vadă ce s-a întâmplat de fapt”, a arătat Cioloș.

AGERPRES/(A — autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin)

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!