Un nou proiect de casă lansat pe piața românească de catre arhitectul brașovean Bogdan Mureșan avea sa zguduie din temelii concepția românilor cu privire la construirea unei locuințe rezistente, ecologice și ieftine. Conceptul caselor construite din baloți de paie este unul obișnuit peste hotare, mai ales în țările nordice, unde aceste case sunt apreciate în special pentru latura lor naturală, ecologică.
Dincolo de faptul ca aceasta casa este construita cu materiale de constructii naturale si cu tehnologii moderne, avantajul major pentru romani este acela ca locuinta din baloti de paie costa mai putin decat oricare alta constructie, costul ridicarii sale ajungand doar pana la cateva mii de euro.
Avantajul pretului este cel care i-a convins pe multi dintre romanii care au inceput constructia unei astfel de case sa depaseasca preconceptia potrivit careia o astfel de constructie este comparata cu cea din chirpici, nerezistenta, nesigura si expusa la invazia rozatoarelor.
Dimpotriva, trebuie clarificat faptul ca aceste case din baloti de paie nu sunt case din chirpici. Sunt case rezistente, solide si eficiente energetic. Toata lumea cand aude de case din paie se gandeste automat la povestea celor trei purcelusi. Lucrurile nu stau insa asa. Casele din paie rezista mai bine de la un cutremur decat cele din beton deoarece sunt elastice. Balotii reprezinta si o izolatie perfecta, deci nu mai este nevoie si de alte adaosuri. Singura problema este apa in exces. Rezista la o infiltratie de 19% apa in interiorul zidurilor. De asemenea, aceste case nu ard, desi toata lumea se gandeste la pericolul de incendiu. Au fost facute teste. Oamenii pot incerca sa dea foc unui balot de paie legat si vor vedea ca nu arde, confirma arhitectul Muresan, initiatorul proiectului.
Mai mult decat atat, materialele naturale de constructie folosite, precum lemnul, lutul, argila, varul, au o capacitate capilara exceptionala (retinerea umiditatii), oferind in interiorul locuintei un aer si o clima foarte placuta si sanatoasa.
Iata ce presupune constructia unei case din baloti de paie:
Constructia deloc complicata trebuie sa respecte niste reguli de baza. Initial, se face o fundatie de pietre de 50-70 de centimetri. Fundatia unei asemenea case poate fi zidita din pietre de rau, lipite intre ele cu mortar. Urmeaza apoi o placa de beton armat. Dupa ce se construiesc temelia si baza casei, in aceasta se fixeaza tepuse de lemn, care vor impiedica paiele sa alunece, apoi se pun balotii si ulterior zidurile din baloti sunt prinse intre paleti de lemn si legate cel putin cu sarma. Insa asamblarea casei se mai poate face cu ajutorul unor legaturi sau dispozitive metalice, cu suruburi. Astfel, acesti pereti de cincizeci de centimetri latime pot suporta fara nici o problema o casa normala de pana la patru metri inaltime la o suprafata de 100 de metri patrati. Aceasta structura, foarte simpla, poate avea si o mansarda. Totul trebuie apoi tencuit cu lut si paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperisul se face in general din lemn.
Astfel, o casa din baloti de baie de 75 de metri patrati costa doar 1.000 de euro, daca beneficiarul are materialele la indemana. Este nevoie de piatra, putin lemn, lut si bineinteles baloti de baie. Se poate construi in regie proprie, cu ajutorul a cativa prieteni, in doua-cinci saptamani. Are un confort termic sporit, deoarece zidul din baloti are 50 de centrimetri grosime. Practic, vara este racoare, iar iarna este cald. Se poate face si un acoperis inverzit si atunci costurile de incalzire se reduc cu 30%.
Daca omul nu are materialele disponibile, acestea nu costa mai mult de 1.000-1.500 de euro, ceea ce va determina un cost maxim de 2.500 de euro. Din baloti de baie se pot face si adevarate vile cu etaj. O astfel de locuinta ajunge sa costa 20.000 de euro, cam 20% din pretul uneia din beton si caramida.
Sursa: daciccool.ro