in ,

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25 decembrie?

Nașterea Domnului, numită popular „Crăciun”, este prăznuita pe 25 decembrie. Este sărbatoarea întrupării Fiului lui Dumnezeu. Având în vedere că în trecut accentul se punea pe moartea sfinților, Nașterea Domnului nu este un praznic atât de vechi precum Sfintele Paști.

Mentionam ca multe din sarbatorile pagane au fost inlocuite de cele crestine. Pentru fixarea zilei de 25 decembrie ca sarbatoare a Nasterii Domnului s-a raspuns ca prin aceasta sarbatoare se dorea inlaturarea mitraismului. Sarbatoarea centrala mitraica era strans legata de solstitiul de iarna (22-23 decembrie) fiind privita ca ziua de nastere a zeului Soare. Este momentul in care zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada. Astfel, ziua de nastere a zeului Mitra, introdusa la Roma de imparatul Aurelian, in anul 274, a fost inlocuita cu ziua de nastere a Mantuitorului, Care fusese numit de proroci „Soarele dreptatii” (Maleahi 4, 2), „Rasaritul cel de sus” (Zaharia 6, 12; Luca 1, 78-79). Sextus Julius Africanus, un crestin din secolul al III-lea, a fost prima persoana care propune in anul 221, ziua de 25 decembrie ca zi pentru nasterea lui Iisus.

Mai exista si ipoteaza ca imparatul Aurelian a dorit prin aceasta sarbatoare inchinata zeului Mitra sa inlocuiasca praznicul Nasterii Domnului, prezent in acea vreme la data de 25 decembrie. Cei care impartasesc aceasta ipoteza, afirma ca in trecut crestinii aveau credinta ca aparitia lumii vazute a avut loc la echinoctiul de primavara, pe atunci plasat pe 25 martie. Deci, noua creatie prin „intruparea lui Hristos“ trebuia sa aiba loc tot pe 25 martie, moment de la care numarandu-se 9 luni se obtinea data de 25 decembrie.
In Apus, de prin secolul al III lea, Craciunul se serba pe 25 decembrie. In Rasarit, pana prin a doua jumatate a secolului al IV lea, Nasterea Domnului a fost sarbatorita impreuna cu Botezul Domnului, pe 6 ianuarie, fiind numita Aratarea Domnului.

Chiar daca ziua de 25 decembrie a devenit sarbatoare eminamente crestina, totusi mai intalnim si astazi ramasitele cultului pagan al soarelui: focurile care se fac in dimineata de Craciun, colacii de Craciun care imita forma soarelui, mersul cu capra etc.


Sursa: crestinortodox.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!