in , ,

Cultură și tradiții

Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc deține o colecție excepțională, alcatuită din obiecte de lemn utilizate în trecut de către țăranii din Obcinile Bucovinei. Muzeul are o istorie îndelungată, fiind inaugurat în anul 1936. Inițial găzduit în trei săli de clasă din clădirea școlii, muzeul a fost mutat în anul 1967 în clădirea fostei Primarii, respectiv Prefecturi.

Muzeul, unic in tara, prezinta intr-o forma aparte varietatea ocupatiilor localnicilor. Cea mai mare parte a pieselor expuse sunt din secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX si au fost confectionate din lemn de molid, brad si foioase. Nu lipsesc obiectele destinate transportului, prelucrarii lanii, exploatarii lemnului, pastoritului, pescuitului, albinaritului, instrumentele muzicale, mobilierul sau bunurile de utilitate casnica. Toate sunt obiecte unicat, faurite de tarani, pentru a-si putea desfasura activitatea. In curtea muzeului sunt amplasate si se pot vizita cateva locuinte traditionale.

Asa cum este mentionat pe adresa de facebook a institutiei, muzeul a intrat, din octombrie 2018, intr-un amplu proces de reabilitare si renovare. Binevenit as spune, caci cladirea, datata din anul 1904, avea mare nevoie de modernizare. Asteptam finalizarea lucrarilor, caci miile de exponate merita din plin vazute, atat de cei mici, cat si de cei mari, care isi vor aminti cu drag de locuinta bunicilor. (Oana-Nicoleta Rosu)


Sursa: daciccool.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!