in ,

Doamna Bulandra

Lucia Sturdza Bulandra s-a născut la Iași, pe 25 august 1873, fiind nepoata politicianului Vasile Sturdza, primul Președinte al Consililui de Miniștri de la Iași, după Mica Unire și primul prim-președinte al Curții de Casație și Justiție. Lucia se mută cu părinții săi, Emil și Magda, la București.

Aici a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie, în timpul studenției pregătind elevi de liceu în particular. Negăsind un post în învăţământ, așa cum familia își dorea, s-a prezentat, în 1898, la directorul Teatrului Naţional, Petre Grădişteanu, care, după o singură probă, a angajat-o.

Debutul în teatru l-a avut în piesa “Primul Bal”, a dramaturgului francez Édouard Pailleron, pe 1 octombrie 1898, dar nu a avut success la început. Cronicile negative au determinat-o să se înscrie la Conservatorul Aristizzei Romanescu, pe care o admira foarte mult, unde a studiat arta dramatică.

Lucia Sturdza este distribuită în 1911 în filmul Amor Fatal, unde a jucat alături de Tony Bulandra, cel care, după câteva luni, avea să devină soțul ei. După trei ani, în 1914 soții Bulandra au înfiinţat Teatrul Regina Maria, care rivaliza cu repertoriul Teatrului Național. Mai târziu teatrul particular își schimbă numele în Compania Bulandra – Maximilian – Storin.

Lucia Sturdza Bulandra juca în fiecare seară, regiza spectacole, mergea în turnee și, mai târziu, a devenit profesoară la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti.
Compania de teatru s-a destrămat în 1941, actorii și regizorii fiind angajați la Teatrul Municipal „I.L. Caragiale”, proaspăt înființat. Doi ani mai târziu, în 1943, actorul Tony Bulandra moare, la vârsta de 62 de ani.

Lucia Sturdza Bulandra devine în 1947 directoarea Teatrului Municipal. Cariera ei continua pe scenă, dar și la catedră, zeci de generații dintre marii actori ai României fiindu-i studenți. Doamna Bulandra a murit pe 19 septembrie 1961, la vârsta de 88 de ani.


Sursa: dosaresecrete.blogspot.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!