Începând de astăzi, contele Dracula, vampirul din Transilvania, rămâne în continuare cel mai cunoscut aspirator de sânge din lume. Fiind creată inițial de scriitorul irlandez Bram Stoker, în 1897 ca personaj principal al romanului omonim, Dracula a suferit multe schimbări de-a lungul anilor. Cartea în sine este o parte a domeniului public și a generat o colecție uriașă de filme, serii, cărți și alte produse. Cu toate acestea, o nouă perspectivă asupra poveștii a ceea ce l-a inspirat pe autor să scrie „Dracula” a fost găsită de curând.
Se presupunea că nu există o locație exactă a castelului Dracula, dar în 2012 Hans de Roos, un autor olandez a descoperit ceva foarte rar și unic în cărțile Bibliotecii din Londra. A fost o dezvăluire uriașă că Hans a găsit documente personale ale lui Bram Stoker cu informații noi despre modul în care autorul s-a inspirat pentru a scrie „Dracula”. Nimeni nu știa că aceste documente există. Deoarece Hans a vizitat Transilvania, a recunoscut unele dintre locurile de pe o pagină din notele lui Bram. El a decis să arunce o privire mai atentă și a descoperit că paginile conțineau și latitudini și lungimi care arătau un loc în desertul Arabiei Saudite. Acest lucru nu avea niciun sens, dar prin inversarea acestor coordonate, acesta a indicat acum vârful unui munte numit „Izvorul”, situat în Parcul Național Călimani din România. Aceasta însemna că notele lui Bram erau codificate. Bram Stoker a așezat castelul imaginar al lui Dracula pe vârful unui vulcan extinctiv uriaș, care a fost identificat ca vârful Izvorul, conform descoperirii lui Hans de Roos. Cu aceste noi informații, Hans a luat legătura cu Dacre Stoker, strănepotul lui Bram Stoker.
Dacre, autorul / producătorul și descendentul canadian-american al lui Bram Stoker a fost deja foarte implicat în continuarea moștenirii strănepotului său. De-a lungul anilor a lucrat la mai multe proiecte care au implicat vampirul iconic. Dacre a lansat chiar o continuare a poveștii originale în 2009. Așadar, când Hans l-a contactat, a fost sigur că trebuie să facă ceva cu această nouă abordare de înțelegere a modului în care Bram Stoker și-a făcut cercetările pentru a scrie povestea lui Dracula. Dacre s-a dus în România și l-a contactat pe Corneliu Țepeluș, un realizator din România. Împreună au decis să realizeze un documentar pentru a crea o punte vizuală între trecut și prezent.
Crearea lui Dracula
Era clar că Bram a făcut multe cercetări cu privire la vampiri. În perioada în care și-a scris cartea, vampirii au fost un concept foarte popular în toată Europa. Oamenii au crezut cu adevărat în aceste teze, înfricoșătoare, în suptul creaturilor. Au săpat chiar și cadavrele moarte și i-au înjunghiat prin inimă cu ajutorul unor bețișoare cu vârf. Nu au fost doar copii sau oameni cu minți creative care au crezut în vampiri; chiar și oameni foarte educați au crezut că sunt adevărați!
A fost nevoie de Bram Stoker circa 8 ani de cercetări înainte de a scrie cartea în 1897. Bram a folosit diverse surse pentru crearea personajului Dracula. O carte foarte importantă pe care Bram a folosit-o ca inspirație a fost „Țara dincolo de pădure” de Emily Gerard. Copia folosită de Bram a fost găsită în Biblioteca Londrei și conținea note personale și mai multe marcaje în pagini. Emily locuia la Sibiu și era foarte interesată de mituri și legende. De asemenea, eseul său „Superstiții din Transilvania” din 1885, care includea mitul unui vampir, a fost o sursă importantă pentru povestea lui Bram. De exemplu, el a folosit părți din pasajul despre termenul Nosferatu, care descrie strigoi.
Alte cărți importante pe care Bram le-a folosit ca inspirație pentru Dracula au fost „Trecutul și prezentul românesc” de James Samuelson și „O relatare a principatelor Țării Românești și a Moldovei” de William Wilkinson. Inițial, Bram plănuia să numească personajul său principal „Contele Wampyr” și a plasat povestea lui Dracula în munții Austriei. Până a găsit poveștile și legendele personajului istoric Vlad III Dracula, cunoscut și sub numele de Vlad Țepeșul (Vlad Țepeș), care și-a primit porecla din cauza metodei sale preferate de a-și executa dușmanii. S-a născut în 1431, ca al treilea fiu al lui Vlad II Dracul, cavaler al Ordinului Dragonului. Vlad nu a fost niciodată regele Transilvaniei ca personajul Dracula, dar a fost conducătorul Țării Românești în secolul al XV-lea. În timpul luptelor sale împotriva Imperiului Otoman, Vlad III Dracula a devenit o legendă datorită metodelor oribile de a-și ucide dușmanii. Prin urmare, oamenii care nu l-au văzut ca pe un erou l-au numit diavolul, care i-a tradus numele Dracula în limba valahă. Rămâne un mister cum Vlad Țepeș a ajuns în cele din urmă la sfârșitul lui. Unii oameni spun că a fost ucis în timpul unuia dintre luptele sale, iar unii spun că a fost ucis prin trădare înainte de a-i putea învinge pe turci. Poate că acest lucru i-a oferit lui Bram Stoker oportunitatea de a amesteca această legendă istorică cu poveștile vampirilor și de a face personajul său pentru carte.
Castelul lui Dracula
Castelul lui Dracula se baza pe două castele din diferite locații. Este foarte probabil ca Bram să bazeze interiorul castelului lui Dracula pe Castelul New Slains din Aberdeenshire, Scoția, foarte aproape de Golful Cruden, unde a scris de fapt cartea. Descrierea lui Bram a castelului lui Dracula seamănă cu anumite părți ale planului, de exemplu camera mică octogonală. Presupun că Bram a fost foarte impresionat de castelul, care era încă intact în zilele sale. Nu numai că a folosit castelul pentru Dracula, a menționat și locația în alte 6 romane pe care le-a scris.
Arhitectura și exteriorul castelului Dracula s-a bazat pe castelul Bran, care era de fapt o fortăreață pentru a proteja poporul împotriva Imperiului Otoman în timpul domniei lui Vlad III Dracula. Deși unele surse ar putea spune că Vlad petrece ceva timp în Castel, nu există dovezi că există vreun fel de relație între el și Castelul Bran. Dar pentru că Bram a descris castelul în atâtea detalii în cartea sa și s-a referit la Carpații din jur, pentru majoritatea oamenilor a fost un motiv să creadă că castelul Bran era de fapt castelul lui Dracula. Cu toate acestea, Bram nu a vizitat niciodată castelul în sine, dar a obținut cunoștințele sale din două cărți care includeau schițe ale castelului Bran. Prin urmare, este destul de spectaculos cât de exactă a descris-o Bram, pentru că avea doar câteva surse pentru a ști cum arăta.
Descoperirea locației reale
În vremea în care Bram și-a scris cartea, în mod evident nu exista internet sau hărți Google. Nu existau deloc multe hărți precise ale zonei montane. Așadar, pentru a găsi informațiile de care avea nevoie pentru a descrie locațiile și rădăcinile pentru personaje, Bram a folosit 3 cărți care conțineau hărți detaliate. Din fericire știa să lucreze cu ei și era foarte bun în geografie și istorie.
Chiar dacă Bram a făcut atâtea cercetări, a fost surprinzător de impresionant cât de exact a fost totul. Fiecare detaliu pe care l-a scris era adevărat și de fapt acolo la acel loc. Așadar, când Dacre și Corneliu au călătorit în munții Călimani în septembrie 2019 pentru a filma documentarul despre descoperire, aproape că nu au putut crede ce au găsit. „Cercetările sale asupra Transilvaniei au fost uimitoare. Este ciudat cum totul a fost atât de precis ”, spune Corneliu. Vulcanii, luminile albastre, minele de argint, stivele de fân, mâncarea, peșterile și râul Bistrița. Bram știa doar ce era acolo. Un ghid local care și-a cunoscut drumul prin munți i-a ajutat pe Dacre și Corneliu să găsească locația exactă unde Bram a așezat castelul imaginar din „Dracula”. Din cauza notelor personale pe care le-a găsit Hans de Roos, era clar că trebuiau să fie la Vârful Izvorul din Parcul Național Călimani din munții Călimani, care se află în partea de nord a estului Transilvaniei, la granița cu Moldova. Chiar dacă castelul era ceva fictiv, ceea ce vedeau era absolut de necrezut. Au găsit ruine de ceva ce ar fi putut fi un castel propriu-zis. Deci, cum a știut Bram asta? A fost doar o coincidență?
Duminică, 8 septembrie 2019, o placă a fost plasată pe vârful Izvorul din Parcul Național Călimani, pentru a marca zona în care Bram Stoker a plasat Castelul imaginar al lui Dracula. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără descoperirile făcute de Hans de Roos, Dacre Stoker și Corneliu Țepeluș. Prin plasarea plăcii, acum locația este de asemenea stabilită ca „traseu Dracula”. Este, de asemenea, o parte din „Dracula Tourism Map” din noiembrie 2013. Documentarul despre descoperirea locației realizate de Dacre Stoker și Corneliu Țepeluș va fi lansat în această toamnă.
Sursa: ziarharghita.ro