Un traseu de o frumusețe rară, încă puțin cunoscut, este parcurs de mii de turiști din țară și din străinătate. „Drumul Verde” este o moștenire maramureșeană, care leagă 7 sate tradiționale. Nimeni nu trece pe aici cu mașina, iar circuitul de 88 de kilometri promite să fie cel mai bun mod de a simți aerul încă pur.

Nimeni nu trece pe aici cu masina, iar circuitul de 88 de kilometri promite sa fie cel mai bun mod de a simti aerul inca pur.

[fwdevp preset_id=”8″ video_path=”https://www.identitatea.ro/wp-content/uploads/2016/04/Drumul-de-88-km-din-Romania-unde-nimeni-nu-are-voie-cu-masina.-De-ce-isi-22fac-cruce22-turistii-atunci-cand-il-parcurg_600x344_MP4.mp4″ video_path_mobile=”https://www.identitatea.ro/wp-content/uploads/2016/04/Drumul-de-88-km-din-Romania-unde-nimeni-nu-are-voie-cu-masina.-De-ce-isi-22fac-cruce22-turistii-atunci-cand-il-parcurg_600x344_MP4.mp4″]

 

Rosu in obraji si vesnic cu zambetul pe buze, nea Gheorghe este vioi ca un flacau. Abia cand stai fata in fata vezi ca i se umezesc ochii de drag daca vine vorba despre Maramuresul lui istoric. Drumul Verde ne dezvaluie aceasta lume.

Numai in ultimele luni, mii de turisti au trecut pe aici cu bicicleta, la picior sau cu trasura. In zona traieste si nea Vasile, cunoscut pentru clopurile care i-au dus faima in lumea larga. Toti strainii vin sa ii spuna buna ziua.

Cativa kilometri mai departe, ajungeti pe Valea Cosaului. Un mester macina malaiul langa o moara de apa. Un altul repara o casuta veche. Acolo, in schimb, e veselie mare. Gazda se lauda ca palinca ii curge direct din poarta, iar cu o asemenea instalatie a reusit sa isi impresioneze musafirii .

Gheorge Opris: „Strainii isi fac cruce cand vad ca curge horinca din poarta, eu am zis ca curge din cazan si vine direct aici pe sub pamant. Eu am un furtun si damigeana sus, asta-i secretu.

Strainii sunt fascinati de peisajele maramuresene si platesc 35 de euro pentru a parcurge Drumul Verde. In acest pret intra si serviciile ghidului dar si vizitele in atelierele mesterilor.

Pentru cartografierea, amenajarea si promovarea Drumului Verde, s-au cheltuit in total 300 de mii de euro. Banii au fost pusi la dispozitie de Uniunea Europeana si de o fundatie americana pentru conservare.

61593240

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/travel/drumul-de-88km-din-romania-unde-nimeni-nu-are-voie-cu-masina-ce-anume-ii-face-pe-turisti-sa-isi-faca-cruce-atunci-cand-vad.html

Articole recomandate!

1 COMENTARIU

  1. Cand vom invata sa facem turism am trai mai bine s-ar creea locuri de munca si stai acasa,tara asta e atat de frumoasa cu peisaje care-ti taie rasuflarea si noi de fraieri nu stim sa castigam din ce ne-a oferit natura

  2. Si cand te gandesti ca aia care “culeg banii din pom” se lauda ca au fost in vacanta in Dubai sau Hawaii, nici nu stiu unde-i Maramu!?! Dar de vina, pentru astfel de “emancipari”, sunt numai si numai guvernantii si oamenii politici, toti cei care nu au facut si nu fac nici acum nimic pentru a promova frumusetile neasemuite ale acestei tari!

  3. Este putin cam de neinteles…..guvernul asta de acum, compus in totalitate de “turisti”, nu promoveaza turismul ! Paradoxuri roumenesti……

  4. Fără mașini, liber la horincă – o idee demnă de Cartea Recordurilor! Se pare că ospitalitatea românească mai supraviețuiește pe unde n-au pătruns manelele!

  5. Ce bine ca mai exista asemnea locuri! Sa speram ca se vor pastra, ca sa se bucure si generatiile viitoare de frumusetea acestor locuri binecuvantate

  6. Calatorind prin tara aceasta minunata iti simti fiinta hranita si imbogatita de mireasma locului, de frumusetea inegalabila a peisajului, de bunavointa si darnicia oamenilor. Exista multe zone frumoase ce merita vazute, pesteri, cascade, munti, rauri, oameni ce merita cunoscuti, manastiri in care Il traiesti pe Dumnezeu si poti fi una cu El.