in , ,

Drumul de 88 km din Maramures unde nimeni nu are voie cu maşina. De ce îşi „fac cruce” turiştii atunci când îl parcurg

Un traseu de o frumusețe rară, încă puțin cunoscut, este parcurs de mii de turiști din țară și din străinătate. „Drumul Verde” este o moștenire maramureșeană, care leagă 7 sate tradiționale. Nimeni nu trece pe aici cu mașina, iar circuitul de 88 de kilometri promite să fie cel mai bun mod de a simți aerul încă pur.

Nimeni nu trece pe aici cu masina, iar circuitul de 88 de kilometri promite sa fie cel mai bun mod de a simti aerul inca pur.

[fwdevp preset_id=”8″ video_path=”https://www.identitatea.ro/wp-content/uploads/2016/04/Drumul-de-88-km-din-Romania-unde-nimeni-nu-are-voie-cu-masina.-De-ce-isi-22fac-cruce22-turistii-atunci-cand-il-parcurg_600x344_MP4.mp4″ video_path_mobile=”https://www.identitatea.ro/wp-content/uploads/2016/04/Drumul-de-88-km-din-Romania-unde-nimeni-nu-are-voie-cu-masina.-De-ce-isi-22fac-cruce22-turistii-atunci-cand-il-parcurg_600x344_MP4.mp4″]

 

Rosu in obraji si vesnic cu zambetul pe buze, nea Gheorghe este vioi ca un flacau. Abia cand stai fata in fata vezi ca i se umezesc ochii de drag daca vine vorba despre Maramuresul lui istoric. Drumul Verde ne dezvaluie aceasta lume.

Numai in ultimele luni, mii de turisti au trecut pe aici cu bicicleta, la picior sau cu trasura. In zona traieste si nea Vasile, cunoscut pentru clopurile care i-au dus faima in lumea larga. Toti strainii vin sa ii spuna buna ziua.

Cativa kilometri mai departe, ajungeti pe Valea Cosaului. Un mester macina malaiul langa o moara de apa. Un altul repara o casuta veche. Acolo, in schimb, e veselie mare. Gazda se lauda ca palinca ii curge direct din poarta, iar cu o asemenea instalatie a reusit sa isi impresioneze musafirii .

Gheorge Opris: „Strainii isi fac cruce cand vad ca curge horinca din poarta, eu am zis ca curge din cazan si vine direct aici pe sub pamant. Eu am un furtun si damigeana sus, asta-i secretu.

Strainii sunt fascinati de peisajele maramuresene si platesc 35 de euro pentru a parcurge Drumul Verde. In acest pret intra si serviciile ghidului dar si vizitele in atelierele mesterilor.

Pentru cartografierea, amenajarea si promovarea Drumului Verde, s-au cheltuit in total 300 de mii de euro. Banii au fost pusi la dispozitie de Uniunea Europeana si de o fundatie americana pentru conservare.

61593240

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/travel/drumul-de-88km-din-romania-unde-nimeni-nu-are-voie-cu-masina-ce-anume-ii-face-pe-turisti-sa-isi-faca-cruce-atunci-cand-vad.html

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!