Din păcate, Sălajul nu este considerat un județ turistic, deși este o mare nedreptate. Spre deosebire de alte zone ale țării, mult mai vizitată de turiști, Sălajul este pe nedrept lăsat într-un con de umbră. Cu toate acestea, cei care ajuns prin aceste locuri descoperă un ținut plin de frumusețe, și care ar merita să fie mai mult valorificat. Una dintre frumusețile naturale ale Sălajului este și Grădina Zmeilor, o rezervație unică în Europa.
Mândria Sălajului
Ajuns la Sălaj, sau prin zonă, nu ai cum să ratezi tocmai Grădina Zmeilor. Un loc care, numai prin numele său parcă îți pune imaginația la încercare și începi să creezi propriile legende. Iar dacă ai ajuns în aceste locuri aparte, vei înțelege imediat că alt nume nici nu i se potrivea. Aflată la marginea localității Gâlgâu Almașului din comuna Bălan, Grădina Zmeilor este o rezervație naturală geologic și peisagistică, și poate fi considerată, pe drept cuvând, drept ”mândria Sălajului”.
Forme bizare
Cele mai bizare forme pe care natura le-a putut zămisli parcă și-au dat întâlnire în Grădina Zmeilor. Se observă coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele având înăltimi care trec de 10 metri. Nici măcar nu te mai miri atunci când afli că toate poartă anumite denumiri ce li se potrivesc perfect. Aici vei găsi Zmeul și Zmeoaica (doar ești în Grădina Zmeilor), dar și Moșu, Călugărul, Sfinxul, Căpitanul, Soldații, ba chiar și Eva se regăsește aici. Simți cum nu mai ai răbdare și vrei să afli imediat legendele care stau la baza acestor nume neobișnuite pentru niște stânci.
O iubire neîmplinită
Una dintre legendele locului, despre care oamenii locului te vor asigura că este una adevărată, vorbește despre o poveste de dragoste rămasă neîmplinită. O fată din aceste locuri s-a îndrăgostit de un soldat, însă mama ei nu a vrut să le accepte dragostea. Mama și-a blestemat copila, care s-a transformat într-o stană de piatră. Stânca, de forma unei fete cu un ulcior în mână și cu o doniță în spate a putut fi văzută de toată lumea. Din păcate, alunecările de teren din anul 1971 au pus capăt osândei fetei, iar stânca s-a prăbușit.
Legendă cu zmei
Dacă te întrebi totuși de unde acest nume, Grădina Zmeilor, află că o altă legendă de aici amintește despre vremuri de mult apuse, când niște zmei au furat soarele de pe cer. Un fecior mai curajos a reușit însă să readucă soarele pe cer, dar a mai eliberat și o fată frumoasă care fusese răpită tot atunci, Fata a blestemat zmeii care s-au transformat în stâncile de acum.
Cum se ajunge
Pentru a ajunge aici trebuie mai întâi să poposiți un pic în Jibou, după care mai aveți de parcurs aproximativ 10 km până în comuna Bălan, iar în imediata apropiere se află această minunăție a naturii.
Sursa: locuridinromania.ro