in

Grădina Zoo Târgu Mureș, cea mai mare și mai frumoasă din România, casa singurilor elefanți din țară Grădina Zoo Târgu Mureș, cea mai mare și mai frumoasă din România, casa singurilor elefanți din țară

Nu am stârnit orgolii cu această primă și foarte categorică formulă de început, nu-i așa? Cum să o numim altfel dacă e așezată în cea mai frumoasă zonă verde a orașului, Platoul Cornești, într-o pădure de stejar și carpen, are 44 de ha și găzduiește, cu generozitate, mult peste 100 de specii de animale și păsări de prin toate colțurile lumii!?

Grădina Zoo este situată la aproape 500 de m deasupra Mării Negre şi la aproape 200 de m deasupra oraşului. Zoo Tg. Mureș a împlinit o jumătate de secol de existență, răstimp în care, dintr-un punct zoo de 700 de metri pătrați, s-a extins la 20 de hectare în 1965. Primii locatari ai punctului Zoo Tg. Mureș au fost zece animale: o căprioară, doi urși, trei lupi, doi mistreţi și doi fazani.

Cu totul altfel stau lucrurile astăzi. Ghid al incursiunii noastre pe aleile dintre țarcuri, pavilioane și spațiile rezervate animalelor ne este directorul Grădinii Zoo, Horațiu Gorea.

Turiștii care vin la Tg. Mureș își fixează GPS-ul pe coordonatele potrivite pentru a ajunge în Pădurea Mare. Luați-vă o rezervă de două-trei ore pentru a parcurge toate cele cinci sectoare ale Grădinii Zoo. Într-un an, sunt peste 180 de mii de vizitatori care se opresc în dreptul cuștilor cu maimuțe vesele, în dreptul leilor sau crocodililor de Nil, se opresc să studieze cangurii pitici, lebedele albe sau negre, perechile de rățuște mandarine și caroline. Copiii sunt cei mai entuziasmați în fața necuvântătoarelor, se uită curioși la pelicani, pume, struți, la papagalii colorați,  jaguari, la cei 7 tigri siberieni, la leopard sau la urșii spălători. Tare simpatici mai sunt acești urși!

Vedetele Grădinii Zoo din Tg. Mureș sunt cele două femele elefant: veterană este Tania, de vreo 3 tone și jumătate, de doi ani la Tg. Mureș. De acum, Tania are o parteneră, pe Hela de 45 de ani, abia sosită la Tg.Mureș. Nicio altă grădină zoo din România nu mai are astfel de exemplare.

După anul 2004, Grădina intră într-o altă etapă de dezvoltare: s-au făcut lucrări serioase de infrastructură, aleile au fost reabilitate iar iluminatul public a fost extins pe toată suprafaţa grădinii. Nu au fost scăpate din vedere ţarcurile animalelor, așa încât standardele europene să fie respectate.

Cu 7 ani în urmă, prin anul 2007, a început marea transformare, suprafața Grădinii Zoo s-a dublat, a fost amenajată o semirezervaţie de 5 ha pentru urşi şi lupi. Doar această semirezervație de la Tg. Mureș are suprafața întregii Grădini Zoo din București, spune directorul Grădinii Zoo Tg. Mureș, Horațiu Gorea.

De o semirezervaţie foarte generoasă au parte și erbivorele europene, 10 ha.  Felinelor li s-a construit un pavilion, păsărilor de baltă, de asemenea, și în plus s-a reamenajat lacul de pe suprafața Grădinii.

Foarte atractiv este Pavilionul Tropical, clădire care din 1983 adăposteşte trei subsecţii: acvariile, terariile reptilelor şi volierele papagalilor. Fiți pregătiți să respirați aerul unei mici păduri tropicale în acest pavilion. Cu timpul, au fost atașate voliere externe la clădire, unde „locuiesc” păsările ornamentale.

O altă premieră națională este Pavilionul Primatelor, deschis în anul 1990, singura clădire de acest gen şi mărime din ţară. Veți da într-un hol spaţios şi luminos, acoperit cu sticlă, care adăpostește boxele interioare.  În centrul pavilionului, puteți admira plante tropicale. Dintre ele, cel dintâi remarcat este bananierul, care rodește mai tot timpul.

Suntem departe de a cuprinde în aceste rânduri toate speciile de animale care sunt răsfățate de îngrijitori pe cele 44 de ha.

Mufloni, măgăruși,o vidră, vulpi, oaia cu coamă, o familie numeroasă de porci mistreți din America Latină, sau manguste suricate, gâște canadiene sau gâște de Toulouse, macaci japonezi, o pereche de capivara,  cu toții își împart teritoriul în minunata Grădina Zoologică din Tg. Mureș. Deocamdată, lipsesc girafa, zebra sau orixul, doar deocamdată, spune apăsat directorul Horațiu Gorea.

Din vorbă-n vorbă, povestea ajunge și la maimuța aventurieră care a evadat din cușca rezervată ei și se plimbă în voie printre celelalte animale, fără a fi un pericol pentru turiștii mai mari sau mai mici, spune Horațiu Gorea. Între timp, aflăm de la ştiri că maimuţa a revenit printre suratele sale.

Nu trecem nici peste programele educaționale desfășurate de-a lungul unui an întreg  de Grădina Zoo. Elevii și grădinițarii țin adevărate lecții deschise în perimetrul Grădinii, participă la multele evenimente organizate aici: Ziua Ursului, Ziua Râsului, Carnavalul Animalelor, Crăciun la Zoo, că tot vine iarna peste noi, Vănătoarea de ouă, Ziua Scorburii, Botezul Maimuțelor.

Și să știți că nu doar maimuțele sunt botezate, ci și alte specii. Așa s-a întâmplat cu un pui de cerb căruia, cu ani în urmă, copiii i-au dat numele Bambi.

Și acum, aproape de final, vă întreb: copilului dumneavoastră îi plac foarte mult animalele? Ar vrea să le deseneze și apoi să le coloreze dar talentul la desen nu vă prea ajută?  Vă sărim în ajutor și vă oferim mai jos un desen căruia cei mici îi pot da viață.

Dacă ajungeți prin această zonă, orice localnic vă poate arăta drumul spre Platoul Cornești, de unde vedeți întreg orașul, unde sunt foarte multe oferte de petrecere a timpului liber, unde târgumureșenii aleargă pe pistele special amenajate, pot face fitness în aer liber, pot juca tenis de masă sau de câmp.

Cei mici sunt în siguranță în parcul de distracții pentru copii, iar cei mai curajoși pot încerca traseele din parcul de aventură.


Sursa: eualegromania.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!