in ,

Guvernul Cioloș a trecut lejer de Parlament – cine face totuși opoziție tehnocraților lui Iohannis

Cabinetul Cioloș a fost votat marți, în plenul reunit, de o majoritate confortabilă. 389 de senatori și deputați au votat pentru echipa de tehnocrați condusă de Dacian Cioloș, în timp ce 115 parlamentari s-au exprimat împotrivă.

Singurele formatiuni care au anuntat oficial ca nu vor sustine acest guvern au fost ALDE, Miscarea Populara si PND, care insa nu numara asa de multi parlamentari (115), asa incat se pare ca nu toti alesii au ascultat indemnul de partid de a vota Cabinetul Ciolos.

Presedintele Klaus Iohannis va organiza, la ora 19, la Palatul Cotroceni, ceremonia de depunere a juramintelor.

In discursul din Parlament, Dacian Ciolos a insistat ca isi doreste ca guvernarea sa fie deschisa catre societatea civila in incercarea de a recastiga increderea cetatenilor, precizand insa ca va avea un dialog permanent si deschis si cu Parlamentul.

Liviu Dragnea l-a avertizat pe Ciolos ca PSD nu ii va acorda un „cec in alb” si ca nu va ezita sa il „concedieze”, desi acum parlamentarii social-democrati voteaza Guvernul. La randul lor, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga l-au asigurat pe noul premier ca va avea sustinerea liberalilor in timpul mandatului sau, insa ca il vor critica daca se impune.

Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu a avut un discurs critic la adresa lui Ciolos, chiar daca fostul comisar european a mai fost ministru, chiar in guvernul condus de Tariceanu.

Presedintele ALDE i-a transmis, marti, in sedinta de plen, lui Dacian Ciolos ca este „parte a unui plan elaborat in urma cu un an” care urmareste denigrarea Parlamentului, acapararea Justitiei si anihilarea statului de drept. „Tehnocratia ucide democratia. Instalarea unui guvern prezidential va marca trecerea la un regim politic care goleste de continut democratia reprezentativa”, a spus Tariceanu.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!