Pentru cei mai mulți dintre noi, dragostea de patrie și dragostea pentru portul popular ne-au fost insuflate de străbunici, bunici sau părinți. În toată lumea ne fălim cu portul popular, purtăm cu drag ia și costumele pe care le-am moștenit de la ale noastre familii dragi. Aceste semințe ale mândriei ne-au fost sădite încă din fragedă copilărie, devenind acum români demni, muncitori și mândri de țara noastră, oriunde pe glob.
Astăzi este despre ea, despre ie, care este expresia identității naționale a românilor. Istoria iei este bogată și plină de emoție. Această podoabă are o însemnătate aparte pentru români, dar ne bucurăm cu atât mai mult atunci când vedem că oameni talentați de pe întreg mapamondul consideră ia sursă nesecată de inspirație.
Pentru că astăzi sărbătorim ia, o să-ți fac o scurtă plimbare prin istoria ei, să-i cunoști povestea și să afli de cât timp zace sufletul românului în ie.
Multe tradiții și obiceiuri nu au fost datate cu precizie de istorici, fiind acesta și cazul iei. Ce știm cu siguranță, însă, este populația ce a însuflețit ia pentru prima oară. Cucutenii sunt primii români care au purtat cu mândrie acest obiect vestimentar care croiește și astăzi o punte peste timp.
Încă din timpuri străvechi, meșterii populari au transmis prin viu grai urmașilor ce reprezintă ia pentru acest neam. Prin ochii lor ia este un mozaic de însemne magice, cusute cu grijă, care aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele. Generații de-a rândul au învățat și continuat cu drag arta meșteșugului, pentru a nu se risipi prin timp simbolul acestui popor mândru, ia.
Așa cum știm, fiecare zonă și-a pus amprenta asupra propriilor îndeletniciri, ia fiind un obiect vestimentar personalizat de fiecare regiune în parte, după credințele și valorile fiecărui loc în parte. Cele mai întâlnite și apreciate eru iile de borangic. Pe lângă textura specială, cu adevărat impresionante erau broderiile iei. Mărgelele atașate la gât și la mâneci dădeau un farmec apartei celui ce le purta. Așa cum ți-am spus, fiecare zonă și-a împământenit propriul stil, în Moldova, spre exemplu, iile fiind brodate cu „spic”. În toată țara sunt răspândite zeci de modele impresioanante de ii, cele mai cunoscte fiind cămașa cu altiță, cămașa cu tăblie, ia cu umăr, ia cu ciocănele sau ia de Săliște, cămașa cu lăncez, cămașa cu chiept sau ciupag, cămașa încărcată, cămașa cu platcă.
Deși timpul și-a făcut simțită trecerea și multe tradiții s-au pierdut, mulți români încă păstrează cu sfințenie portul popular, ia fiind scoasă din garderobă la cele mai importante evenimente ori cele mai mari sărbători.
Prin aspectul său impresionant, ia a reușit să treacă de granițe, devenind un ideal de inspirație pentru cei mai mari designeri la nivel internațional.
În mod evident, și în România există oameni pasionați de frumos care, zi de zi, aduc plus valoare acestei țări prin promovarea tradiției.
Modfino.ro este una dintre acele fabrici care a plecat la drum mânată de potențialul pe care îl are talentul românesc. Cu încredere și mult optimism, Modfino.ro a început să creeze modă, cu drag, în România, ghidat fiind de stilul românesc al celor mai frumoase femei din Europa.
Având în permanență ca etalon simplitatea și bunul gust, calități moștenite încă din cele mai vechi timpuri, Modfino.ro a reușit să-și creioneze propria identitate pe piața din România, adresându-se tuturor femeilor și oferindu-le o nouă perspectivă despre frumos. Modfino.ro realizează piese deosebite, cu mâinile și cu sufletul, exact cum făceau odinioară strămoșii noștri.