in

În plină criză de coronavirus, unu din trei români nu are acces la apă curentă! Ca să se spele pe mâini, oamenii trebuie să care apă cu găleata.

Prima linie de apărare împotriva patogenilor este igiena, avertizează Ministerul Sănătăţii. În privinţa noului coronavirus, prima regulă pe care ni se cere să o respectăm este să ne spălăm des şi temeinic pe mâini. Ce nu spun autorităţile este că o treime din populaţia ţării nu are apă curentă în casă, un subiect ignorat în ultimii ani.

Institutul Naţional de Statistică realizează anual statistici cu privire la accesul românilor la utilităţi, precum apa curentă. Ultimul raport este șocant: în medie, unu din trei români nu au apă în gospodărie. La oraş, situaţia este bună: Peste 98% din oameni au acces la apă. Doar că asta înseamnă că întreaga problemă stă în rural, unde doar puţin peste 35% au acces la apă curentă.

Pentru mulţi oameni, apa vine de la un râu din apropiere, în găleţi, sau din fântâna de undeva din gospodărie sau, mai rău, din centrul satului. Pentru ei, „spălaţi-vă des pe mâini” este un sfat ce nu poate fi urmat cu ușurință. Până acum, România nu a avut un focar de infecţie în mediul rural, însă, având în vedere cum evoluează lucrurile, posibilitatea nu poate fi ignorată. Iar mediul rural pare nepregătit pentru a gestiona situaţia. Datele INS sunt alcătuite în funcţie de datele din 2018, care arată o populaţie stabilă la nivelul României de circa 19,5 milioane de oameni.


Citeşte întreaga ştire: În plină criză de coronavirus, unu din trei români nu are acces la apă curentă! Ca să se spele pe mâini, oamenii trebuie să care apă cu găleata

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!