in

Ion Iliescu, urmărit penal în dosarul Mineriadei – cum comentează ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a comentat punerea sub urmărire penală, apărută pe surse, a fostului președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei, precizând că trebuie clarificate lucruri „la nivelul procedurilor”.

„Nu cunosc in momentul de fata detaliile dosarului, dincolo de ceea ce a aparut de-a lungul anilor in spatiul public sau de ce stiam cand lucram la Parchetul General. Dar daca sunt lucruri de clarificat la nivelul procedurilor, ele trebuie clarificate”, a spus Cazanciuc, citat de DC News.

„Ca istoricii sa poata lucra in cunostinta de cauza, e bine ca tot ceea ce inseamna proceduri judiciare sa fie clarificate. Daca sunt proceduri in curs, ele trebuie finalizate si data o solutie, oricare ar fi ea, indiferent daca aceasta va conveni sau nu va conveni tuturor partilor implicate.

Sper ca procurorii sa poata clarifica cat mai repede cu putinta cat mai multe aspecte, pentru ca, daca vorbim de Mineriada, in mod cert este un interes, pe buna dreptate, major din partea opiniei publice, pentru a avea o solutie, pentru a clarifica lucrurile”, a mai declarat ministrul de Justitie.

Acesta sustine ca toate lucrurile care apar in legatura cu o cauza „trebuie luate in calcul, trebuie folosite procedurile judiciare si clarificate”.

La observatia ca in primii 25 de ani de dupa Revolutie nu s-a intamplat nimic in acest dosar, pentru ca in ultimele luni sa fie chemat la audieri si pus sub urmarire penala Ion Iliescu, Cazanciuc a precizat: „Nu putem spune ca nu s-a intamplat nimic”.

„Au fost de-a lungul timpului mai multe solutii date. Daca au aparut pe parcurs date suplimentare, procurorii aveau obligatia sa le cerceteze. Oricand pot sa apara date noi despre evenimente, mai ales de amploarea celor din 1990. Cum spuneam, toata lumea are interesul ca lucrurile sa fie clarificate cat mai repede cu putinta”, a mai declarat ministrul Justitiei.

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, potrivit unor surse.

Iliescu a ajuns la instanta suprema in jurul orei 9:50 si a stat acolo aproximativ o ora. Nu a vrut sa faca nicio declaratie nici la intrarea in sediul institutiei, nici la iesire.

Cu aceasta incadrare, Ion Iliescu risca pana la 25 de ani de inchisoare.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!