in ,

ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL BOTOȘANI

Parcul Mihai Eminescu din orașul Botoşani, județul Botoșani

Parcul „Mihai Eminescu” din Botoşani reprezintă unul dintre principalele obiective turistice ale oraşului. Acesta are o vechime considerabilă, turistii putând admira alei frumos amenajate, dar şi un lac imens care pare ocrotit de vegetaţia acestuia.

Parcul „Mihai Eminescu” din Botoşani este situat pe amplasamentul grădinei Varna şi găzduieşte un lac artificial care poate fi străbatut cu ajutorul celor două poduri. De asemenea, în interiorul parcului turiştii pot admira mai multe statui ce încearcă să oglindească viaţa celor mai iubiţi oameni publici de cultură, originari din Botoşani.

Denumirea parcului a fost aleasă ţinând cont de vizitele pe care le facea poetul naţional Mihai Eminescu în ultima parte a vieţii sale, fiind unul dintre cele mai îndrăgite locuri de promenadă pentru acesta.

Istoric parcul Mihai Eminescu din Botoşani:

Vechimea parcului este destul de mare, datând din anul 1869, atunci când autorităţile au ordonat construcţia şi amenajarea sa.

Obiective principale de vizitat la parcul Mihai Eminescu:

Statuile celor mai iubiţi oameni publici de cultură, originari din Botoşani, dar şi tabloul natural splendid din parcul Mihai Eminescu.

Casa memorială Nicolae Iorga din orașul Botoşani, județul Botoșani

Casa memoriala “Nicolae Iorga” se află situată în orașul Botoșani. În prezent în clădire funcționează un important muzeu al regiunii.

În interiorul Casei Memoriale “Nicolae Iorga”, actualmente muzeu, mai există și astăzi două camere în care Nicolae Iorga a locuit împreună cu familia sa – acestea fiind o reconstrucție a locuinței vechi. Aici putem observa diferite momente ale activității savantului, piese de referință din întreaga sa operă istorică și literară.

La intrare, în hol numeroși fotografi au realizat diferite expoziții de fotografie-document, spațiul fiind unul destul de mare.
În prezent, în Casa Memorială “Nicolae Iorga” funcționeaza un veritabil muzeu de istorie, în care sunt expuse și alte obiecte marcante pentru regiunea botoșăneană. Arhitectura clădirii este destul de simplă, având amprenta stilului moldovenesc al zonei.

Istoric Casa memorială “Nicolae Iorga” din Botoșani:
Casa memoriala “Nicolae Iorga” este conservată și declarată monument istoric, datând din secolul al XIX-lea.
Chiar dacă este declarată a fi drept casa memorială a savantului, clădirea în care a copilărit acesta în perioada 1871-1940 a fost demolată, neputând rezista timpului întrucât aceasta a avut o structura din paianta.

Obiective principale de vizitat la Casa memorială “Nicolae Iorga”:
Casa Memorială “Nicolae Iorga” conține o colecție importantă de cărți de care s-a servit marele om politic al țării, dar și o serie de critici, lucrări istorice, literare, memorialistice scrise de acesta. De asemenea, autoritățile au încercat să păstreze aici și câteva obiecte de mobilier importante pentru Nicolae Iorga – ceasul de masă, tablouri care întruchipau frumusețea membrilor familiei, vasul vienez dăruit acestuia de către bunicul său, dar și anumite opere nepublicate scrise de mama sa, Zulnia Iorga. De asemenea, camera copiilor a fost foarte bine reconstituită de către specialiști, pășind în aceste locuri nu ai cum să nu simți o parte din încărcătura emoțională a timpului.

Mănăstirea Sihăstria Voronei din comuna Vorona, judeţul Botoşani

Manastirea Sihastria Voronei, este situata in comuna Vorona, judetul Botosani. Manastirea este amplasata in mijlocul unei poieni, fiind inconjurata de dealuri acoperite cu paduri seculare de stejar, fagi, ulmi și frasini.

Biserica manastirii Sihastria Voronei a fost construita la indemnul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza, in perioada 11 septembrie 1858 – 25 martie 1861, avand ctitori un grup de sase calugari, in frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie, veniti de la schitul Cozancea.

Biserica a fost sfintita in anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, avand hramul Buna Vestire, ulterior primind si al doilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Finisarea lucrarilor si pictarea bisericii de catre schimonahul Vladimir s-a terminat in 1876. Din punct de vedere arhitectural, biserica este o combinatie de plan dreptunghiular. Originalitatea ei este data de cele trei abside marcate de cate patru coloane.

Bine de stiut: Manastirea, ofera posibilitatea de cazare turistilor si perelinilor care vor sa vina sa viziteze.

Casa Memorială Mihai Eminescu din comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani

Cine nu isi aminteste de cel mai mare poet national al Romaniei – Mihai Eminescu? Cum puteam, asadar, uita de locul in care s-a nascut aceasta stea cereasca a literaturii romanesti?

Casa Memoriala „Mihai Eminescu” se afla situata in localitatea Ipotesti, in apropierea orasului Botosani. Asadar, pe langa celelalte atractii turistice ale judetului vom putea da o fuga prin literatura clasica romaneasca, prin celebrele sale romane de poezii, aducandu-ne astfel aminte de luceafarul poeziei romanesti.

Bine de stiut:
In aceste locuri eminesciene, an de an sunt organizate colocvii, simpozioane si tabere de creatii cu rolul de a aduce lumii aminte de anii de glorie a poetului.

Istoric Casa Memoriala Mihai Eminescu din satul Ipotesti:
In anul 1992, Casa Memoriala „Mihai Eminescu”a fost reconsolidata la initiativa oficialitatilor zonale. Aici, putem regasi opere de valoare, dar si insemnate documente ale diversilor carturari cu care a intrat in legatura Mihai Eminescu in anii studentiei sale.

Intreaga sa locuinta a fost transformata intr-un celebru monument muzeal in care s-a dorit imbinarea biografiei eminesciene cu opera sa poetica. Pana la inceputul anilor 1990 la Ipotesti nu puteai vedea decat Biserica de familie, Biserica noua, dar si Casa memoriala a familiei Eminovici. Dupa anul 1992, s-au cladit Muzeul „Mihai Eminescu”, Biblioteca Nationalã de Poezie si Casa Papadopol.

Casa Memorială George Enescu din comuna George Enescu, judeţul Botoşani

Este casa natala a marelui compozitor, dirijor, pianist si violonist George Enescu (1881 – 1955), care a proiectat componistica romaneasca pe una dintre cele mai inalte trepte ale muzicii universale. Aici este locul in care George Enescu a compus prima sa opera pentru pian si vioara, „Tara Romaneasca” la doar varsta de 5 ani. Tot aici a compus si primul sau opus veritabil, Poema Romana (1894) precum si cea mai renumita opera a sa este „Oedipus”, lansata in Paris la 13 martie 1936.

In casa veche moldoveneasca, ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, sunt expuse obiecte personale precum: o vioara de jucarie, trusa de culori pentru desen, un Mos Craciun de jucarie si mai multe  desene, carti de povesti, primele creatii originale, pianina din copilarie, fotografii, fotocopii, si  manuscrise. La acestea se adauga fotografii originale ale parintilor, ale casei de la Cracalia, acte de proprietate apartinand lui Costache Enescu, precum si partituri muzicale din anii tineretii ai artistului si nu in ultimul rand fotografii care-l prezinta pe marele artist in compania unor mari muzicieni ai timpului, in tara si in diverse capitale ale Europei.

Tot aici se gaseste mobilierul ce a apartinut parintilor, scoarte moldovenesti, atinse de patima vremii, cuptorul pe care s-a nascut genialul muzician, fotografii de familie si obiecte care i-au apartinut, redau trecerea pe aici a celui care incepand cu  varsta de 5 ani si pana la sfarsitul vietii, urma sa uimeasca mereu lumea.

Bine de stiut:
Casa mica cu pridvor de lemn vopsit, refacuta, gazduieste din 1968 un muzeu care prezinta atmosfera copilariei lui George Enescu.

Mănăstirea Agafton din comuna Curtești, județul Botoșani

Mânăstirea Agafton din satul Agafton reprezintă una dintre cele mai însemnate atracţii turistice ale judeţului Botoşani.

În prezent, aceasta este o mânăstire de maici, destul de vizitată mai ales în preajma aniversării hramului său.

Bine de ştiut:

În cadrul Mânăstirii Agafton au locuit surorile mamei poetului Mihai Eminescu – Fevronia şi Olimpiada.

Istoric Mânăstirea Agafton din satul Agafton:

Mânăstirea Agafton a luat fiinţă în anul 1728, fiind construită la rugăminţile ieromonahului Agafton. Iniţial construcţia sa a fost destul de mică, din lemn, aici fiind amplasat un schit călugaresc. În următorul secol, în jurul anului 1814 schitul de călugări se transformă în unul de măicuţe.

În anul 1838 autorităţile se decid să construiască o biserică solidă din lemn ce va purta hramul „Pogorarea Duhului Sfânt”. De-a lungul timpului, mânăstirea a fost restaurată de mai multe ori, biserica din lemn trecând prin experienţa neplacută a unui puternic incendiu care a zguduit-o din rădăcini.


Sursa: locuridinromania.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!