in

Juncker către Cameron: Renunţaţi la ideea că toţi românii şi bulgarii sunt INFRACTORI

Jean-Claude Juncker, şeful executivului european, a formulat o „critică nimicitoare” la adresa propunerilor premierului britanic David Cameron, de a reduce drepturile europenilor care muncesc în Regatul Unit.

În primul său comentariu asupra iniţiativei lui Cameron, Juncker a insistat că principiul liberei circulaţii a forţei de muncă în Uniunea Europeană înseamnă absenţa discriminărilor împotriva oricăreia dintre ţările blocului comunitar.

Premierul britanic a afirmat, luna trecută, într-un discurs dedicat problemelor imigraţiei, că europenii care muncesc pe salarii mici în Marea Britanie nu ar trebui să aibă acces la facilităţi fiscale şi la locuinţe sociale timp de patru ani.

Juncker susţine că această poziţie este motivată politic, fiind menită să culpabilizeze imigranţii săraci.

„În special în Marea Britanie, care a luptat întotdeauna pentru lărgirea Uniunii Europene, trebuie să se pună capăt discriminărilor împotriva altor ţări, practicate doar pentru că dă bine pe plan local să-i blamezi pe alţii. Autoflagelarea este uneori potrivită (…) Sunt categoric împotriva ideii de a te comporta ca şi cum toţi polonezii, toţii românii şi bulgarii de pe piaţa muncii sunt conduşi de o mentalitate infracţională. Aceşti oameni muncesc pentru a-şi câştiga salariile„, a spus Juncker într-o declaraţie pentru The Guardian.

Şeful Comisiei Europene s-a arătat dispus să discute propunerile premierului britanic dar a avertizat că orice subminare a liberei circulaţii a forţei de muncă ar putea declanşa cereri care ar putea afecta libera circulaţie a capitalului.

„Existenţa dreptului fundamental al liberei circulaţii a muncitorilor nu poate fi pusă la îndoială. Dacă o pui la îndoială, Marea Britanie trebuie să ştie că într-o zi va fi, de asemenea, pusă sub semnul întrebării libera circulaţie a capitalului. Asta va însemna sfârşitul regimului fiscal al Londrei (…) Pentru mine este clar că libera circulaţie a forţei de muncă, care nu a fost consacrată în tratate, riscă să fie supusă abuzurilor. Dar este de datoria legislaturilor naţionale să lupte împotriva acestor abuzuri”, a adăugat el.

Jean-Claude Juncker a preluat şefia de cinci ani a Comisiei Europene în ciuda opoziţiei intense a premierul britanic David Cameron.
Prim-ministrul, susţinut de o campanie zgomotoasă a presei tabloide din Regat, n-a avut însă decât un aliat la nivelul membrilor blocului comunitar: Ungaria.

În ciuda războiului pierdut de Cameron (foto dreapta), Juncker s-a arătat deschis la discuţii cu Londra.

„Nu respingem aceste idei imediat pentru că eu cred că trebuie discutate. Sunt cu adevărat interesat ca Marea Britanie să rămână un membru activ şi constructiv al Uniunii Europene”, a precizat Juncker.

Sursa: paginadepolitica.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!