in

La 90 de ani, o româncă a câștigat AURUL la 5.000 m, la o competiție în Australia: Când alerg, mă simt liberă

O româncă participă în aceste zile, în Australia, la un campionat mondial pentru vârstnici. A câștigat deja o medalie de aur, la marș, la proba de 5.000 de metri.

Elena Pagu are 7 titluri de campioană mondială. A împlinit 90 de ani în această vară. Femeia s-a antrenat pentru această competiție, alergând 10 kilometri pe zi.

Locuiește într-un apartament din Vitan, în care are o vitrină plină de medalii câștigate de-a lungul anilor.

Elena Pagu, născută într-un sat de lângă Suceava, s-a apucat de alergat cu puțin timp înainte de a ieși la pensie.

Povestește că, pentru un vârstnic, este esențial să aibă proiecte, să aibă un obiectiv pentru care să se pregătească. Uneori, iarna, aleargă cu picioarele goale prin zăpadă. Răcește foarte rar. Secretele ei sunt sportul și … ardeii iuți, potrivit europafm.ro.

„În București, o singură dată și-a mai făcut un cetățean cruce când m-a văzut alergând. Alergam desculță, prin zăpadă.(…)

Am mai multe (n.r.secrete ale longevității). Dar cred că cel mai important e să te mulțumești cu ce ai, cu ce poți realiza prin forțele tale, fără să-i stingherești prea mult pe alții, fără să depinzi prea mult de alții. Altfel, mișcarea și iubirea mă țin vie, dinamică, cu chef de viață. Dar să știi că sunt rațională. Știu că n-am eternitatea în fața mea! Și am trecut prin multe.

Dar sunt încă dreaptă, sunt în picioare și pot să fac un marș de zece kilometri și acum.  Sunt un om normal. Aproape. Când alerg, mă simt liberă, mă bucur de natură și de locurile prin care alerg”, spune Elena Pagu.

Sursa: http://www.activenews.ro/stiri-social/La-90-de-ani-o-romanca-a-castigat-AURUL-la-5.000-m-la-o-competitie-in-Australia-Cand-alerg-ma-simt-libera-137732

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!