in

Lacul Ochiul Beiului, un loc de poveste: Feciorul cu ochi albaștri și iubirea interzisă. Unde se află lacul turcoaz care nu îngheață iarna

Unul dintre cele mai căutate obiective turistice din județul Caraș-Severin este Lacul Ochiul Beiului, monument al naturii, protejat, alimentat de un izvor carstic subteran, de o culoare aproape ireală.

Lacul Ochiul Beiului este situat într-o zonă de o sălbăticie impresionantă din Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, la o altitudine de 310 metri. Forma lacului este a unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar apa este atât de curată, încât păstrăvii care înoată în el pot fi admirați în toată splendoarea lor, scrie Agerpres.

Interesant este că acest lac nu îngheață niciodată, temperatura apei rămânând constantă tot timpul anului, între 4 și 8 grade Celsius. Acest lucru face ca păsările migratoare, stârcii cenușii ori rațele sălbatice, în loc să plece toamna spre țările calde, rămân aici peste iarnă.

Legenda spune că în noaptea de Sânziene, în jurul lacului se strâng ielele, care sunt foarte frumoase și care îi vrăjesc pe bărbați prin farmecul lor.

O altă legendă spune, însă, că lacul s-a format după ce, în urmă cu câteva sute de ani, fiul unui renumit bei ce domnea asupra ținutului, în timp ce se afla la vânătoare, s-a îndrăgostit de fiica unui păstor. Potrivit legendei, un bei turc, pe nume Beg, s-a îndrăgostit nebunește de o tânără fată de prin partea locului, pe care a răpit-o și a închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. În timpul nopții însă, cu ajutorul unei funii împletită din propria-i rochie, fata reușește să scape și să fugă, venind la baza stâncii, în Valea Nerei. Acest lucru nu a fost pe placul beiului, fapt pentru care a ordonat ca fata să fie omorâtă. De atâta amărăciune, fiul beiului a vărsat atâtea lacrimi, încât a umplut lacul ce astăzi îi poartă numele, dar și culoarea ochilor tânărului. Disperat că fata nu mai poate fi readusă la viață, fiul beiului și-a pus, în același loc, capăt zilelor. De altfel, lacul are forma unui crater oval, sau a unui ochi, cu diametrul de circa 20 metri.

Se mai spune că fata s-a transformat în râu — Râul Beușnița, iar tânărul, în lac — Lacul Ochiul Beiului.

Lacul este poziționat aproape de cele trei cascade ale râului Beușnița, rezervația naturală cu aceleași nume, iar împrejurimile sălbatice, ca și ruinele cetății medievale Ilidia din apropiere, constituie unul din cele mai frumoase puncte turistice din Banat.

Pe raza satului Sasca Română, după vărsarea Beiului în Nera, se termină frumoasele Chei ale Nerei — rezervație naturală, unde trecerea călătorului se face prin tunele săpate în stânca abruptă a malului drept.

Ziua Internațională a Mediului este și Ziua Parcului Național Cheile Nerei — Beușnița, unde se află și Lacul Ochiul Beiului. Ziua Parcului a fost instituită și organizată pentru prima dată în 2013, în cadrul unui proiect implementat de către Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera.

„Ochiul Bei și Cascada Beușnița sunt două obiective importante în această fascinantă lume a legendelor, pentru că se completează unul pe altul. Zona are un potențial fantastic de dezvoltare a turismului, însă, dacă se marșează pe turism și pe cele două obiective, se simte nevoia înființării aici a unui centru de vizitare. În acest fel, introduci turistul în contextul parcului, îi arăți în premieră cum curge apa pe Beușnița, iar în acest fel îi stimulezi dorința de a descoperi impresionantele legende. Din păcate, până nu vom învăța cum se face ecoturismul, vom discuta, în continuare, doar despre potențialul deosebit al zonei”, a declarat președintele GEC Nera, Cornel Popovici Sturza.

Transparența apei în care se oglindesc pădurea de brazi și cerul, culoarea turcoaz a lacului, aproape ireală, fac acesta un loc de poveste. În zonă se spune că, dacă fiecare român ar trece măcar o dată pe an pe lacul Ochiul Beiului, ar fi mult mai sănătos, iar depresia, o boală tot mai la modă, ar rămâne o necunoscută.


Sursa: tarameanaturala.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!