in ,

Legea alegerilor parlamentare, promulgată de Iohannis. Diaspora lăsată cu ochii în soare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea alegerilor parlamentare, care, potrivit criticilor, consolidează monopolul partidelor mari, PNL şi PSD şi reprezintă o lovitură pentru diaspora, cei peste 3 milioane de români din străinătate urmând să fie reprezentaţi de doar 2 senatori şi 4 deputaţi.

Noua lege, susţinută atât de social-democraţi, cât şi de liberali, prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma sa fie 308 deputaţi, 134 de senatori, cărora li se adaugă cei 18 parlamentari ai minorităţilor şi 6 parlamentari din partea diasporei.

Deputatul independent Remus Cernea s-a plâns că noua lege este făcută în avantajul marilor partide, PNL şi PSD, care nu doresc competiţie deschisă. Iată câteva dintre prevederile extrem de restrictive la care face referire deputatul:

1. Prin Art. 94 alin. (2) pct. b), pragul electoral se ridică în loc să scadă. De la 5% prag pentru partide, 7% pentru alianţe formate din 2 partide şi 8% pentru alianţe formate din 3 sau mai multe partide, se ajunge la 8% pentru alianţele din 2 partide, la 9% pentru alianţele din 3 partide şi 10% pentru alianţele din 4 sau mai multe partide!

2. Prin Art. 54 alin. 2, se solicită un număr uriaş, de ordinul sutelor de mii de semnături pentru candidaţii la alegeri – ceea ce restrânge, de asemenea, şansa reală de participare la competiţia electorală mai ales pentru formaţiunile nou înfiinţate.

3. Pentru candidaţii independenţi, Art. 68 alin. 7 prevede că au dreptul la maximum 5 minute de campanie electorală la posturile publice pe perioada celor 30 de zile de campanie electorală, adică 10 secunde pe zi!

„Partidele se pot înfiinţa acum cu doar 3 membri, faţă de 25.000 cât era prevăzut până anterior. Dar prezenţa acestora pe buletinul de vot ar putea fragmenta votul celor care doresc o schimbare. În mod ironic şi dramatic, votul celor care votează împotriva PSD şi PNL se va duce, prin redistribuire, exact spre partidele mari pe care nu le mai doresc la putere şi care timp de 25 ani au ţinut România pe loc”, a declarat Remus Cernea.

Lovitură pentru Diaspora

Cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate vor fi reprezentaţi în viitorul Parlament de un număr disproporţionat de mic de aleşi – 4 deputaţi şi 2 senatori, adică o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică, de un deputat la 73.000 de locuitori.

PNL a propus dublarea numărului de aleşi care să reprezinte diaspora în Parlamentul României, însă propunerea a fost respinsă de plen la o diferenţă de un vot.

Cum nici în chestiunea votului prin corespondenţă nu s-au făcut progrese, în ciuda insistenţelor preşedintelui Klaus Iohannis, situaţia celor care au stat la cozi infernale pentru dreptul de a vota este cu atât mai dificilă.

Sursa: ziare.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!