România este o tărâm minunat cu o istorie de excepție care și-a lăsat amprenta pe locurile sale minunate. Piscuri înalte, cascade învolburate, lacuri, castele și păduri înfiorătoare, toate fascinează și intrigă călătorii veniți în Romania din toate colțurile lumii. Despre multe dintre aceste locuri fenomenale se leagă legende epice cu fecioare răpite, diavoli, comori și chiar extratereștrii care dau o notă mistică acestor atracții turistice. Iată care sunt cele mai stranii legende despre obiectivele turistice din România.
Castelul Bran
Unul dinte cele mai faimoase castele din România, Bran este un adevărat magnet pentru turiștii pasionați de povești cu vampiri și creaturi înfricoșătoare. Cea mai popular legendă este cea legată de temutul vampir Dracula care locuia în Castelul Bran și a cărui poveste este inspirată din viața domnitorului Vlad Țepeș. Dracula este personajul principal din romanul lui Bram Stoker cu același nume, iar însuși autorul a recunoscut că faimosul său personaj a fost creat după poveștile cu Vlad Țepeș.
În folclorul român, există o altă creatură similară cu vampirul, numită strigoi sau steregoi, despre care se spune că sunt morții care noapte se ridică din mormânt și se hrănesc cu sângele oamenilor și laptele vitelor.
Peștera Polovragi
Una dintre cele mai frumoase legende românești este cea legată de Peștera Polovragi din județul Gorj. Majoritatea acestor mituri îl au ca personaj principal pe Zamolxe, conducătorul dacilor, despre care se spune că avea puteri supranaturale și își putea schimba înfățișarea. În Peștera Polovragi se află tronul lui Zamolxe, fiind și locul cel mai sacru, încărcat cu diverse energii. Mulți turiști spun că atunci când se apropie de piatra care obișnuia să fie tronul zeului sunt cuprinși de diferite sentimente ciudate.
De asemenea, se mai spune că picăturile de apă ce se preling pe pereții peșterii sunt, de fapt, lacrimile zeului dac pe care le-a vărsat după cucerirea Daciei. O altă legendă spune că ieșirea din Peștera Polovragi este la Sarmisegetuza, dar și că în această cavernă a fost ascuns aurul dacilor.
Lacul Roșu
Lacul Roșu este unul dintre cele mai frumoase locuri din Carpații Orientali, iar legendele țesute în jurul formării acestui lac sunt la fel de fascinante. Localnicii spun că pe vremuri trăia o fată foarte frumoasă, Estera, care s-a îndrăgostit de un tânăr. Înainte ca aceștia să poată să se căsătorească, tânărul a fost trimis în armată, iar fata a fost răpită de un haiduc. Estera a cerut ajutor munților și într-o noapte o stâncă s-a prăvălit și a îngropat-o atât pe tânără și pe cel care a răpit-o.
Un alt mit spune că muntele s-a surpat omorând un cioban cu turma, măgărușii și câinii săi. Din cauza sângelui vărsat de aceștia, apa lacului a căpătat culoarea roșie, devenind astfel Lacul Roșu.
Grădina Zmeilor, Sălaj
Din primul moment în care ajungi în Grădina Zmeilor, aflată la 32 de kilometri de Zalău, îți dai seama că stâncile cu forme spectaculoase au o poveste fascinantă. Așa cum îi spune și numele, acest loc era casa unor zmei hapsâni, care furau fetele localnicilor. Într-o bună zi, unul dintre zmei a furat soarele de pe cer, dar un tânăr voinic a decis să-l înfrunte. După ce l-a învins, voinicul a aruncat soarele pe cer, iar ceilalți zmei au fost orbiți de lumina strălucitoare.
Profitând de neatenția lor, tânărul reușește să salveze una dintre tinerele răpite, care aruncă asupra zmeilor o vrajă, iar aceștia se transformă în stane de piatră. De fapt, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor are cel puțin o legendă ce explică într-un mod inedit formarea sa.
Detunatele din Apuseni
Detunatele sunt coloane de bazalt în formă hexagonală, aflate la 15 kilometri de Abrud, ce datează din Cuaternar. Și despre aceste locuri spectaculoase s-au țesut o serie de legende fascinante. Se spune că în trecut la Detunatele trăiau uriași și zâne, care erau dușmani. Într-o zi fiul conducătorului uriașilor s-a rătăcit în pădure, iar la lăsatul serii acesta s-a așezat sub un copac să se culce. Uriașul a fost atras de cântecul unei zâne ce se afla lângă un foc și cei doi s-au îndrăgostit imediat.
Conducătorul uriașilor, însă, și-a urmărit fiul și, când l-a văzut cu zâna, acesta a omorât-o. Furios tânărul uriaș și-a omorât tatăl cu un pumnal, iar pământul s-a deschis și i-a înghițit pe uriaș și pe îndrăgostiți. Din adâncuri au ieșit flăcări ce s-au transformat stane de piatră, pe locul în care se află astăzi Detunatele.
sursa: http://www.ghiduri-turistice.info/