in

Lider Syriza: Nu puteți să păstrați România în Europa și să excludeți Grecia!

Guvernatorul uneia dintre cele mai mari regiuni din Grecia, Attica, acuză liderii europeni de favoritism, considerând că Grecia nu are de ce să fie amenințată cu excluderea, atât timp cât Bruxellesul ține în Uniune țări precum România și Bulgaria.

 

„Nu poți păstra România și Bulgaria în UE și să te angajezi în negocieri de aderare cu Turcia, în timp ce forțezi Grecia să părăsească familia europeană”,

a declarat Rena Dourou, guvernator al Atticai din partea Syriza, citata de agentia Sputnik.

Aere de olimpieni

Din punctul de vedere al guvernatorului din Attica, toate negocierile se vor dovedi fara solutie, daca planul liderilor europeni tinteste doar sa excluda Grecia din UE.

„In acest caz nu va aparea nicio solutie, asa cum nu va exista nici daca ni se cere sa reducem nivelul pensiilor la plafonul intalnit in Croatia sau alte tari din Balcani” a explicat Douru.

Reprezentanta stangii extreme considera ca amenintarea cu excluderea Greciei din zona euro, proferata de cativa politicieni europeni, printre care si Angela Merkel, nu va face decat sa extinda fenomenul de balcanizare pana in bazinul mediteranean.

„Nu avem nevoie de o noua zona balcanica. Daca o tara din zona euro va parasi uniunea monetara va fi dezastru pentru toata lumea”, sustine Dourou.

 

„Nu avem instituții!”

Rena Dourou sustine ca actualul guvern se confrunta cu o serie de dificultati in a initia o parte din reformele gandite de Atena sau chiar de catre creditorii tarii.

„Pare usor sa ii numesti pe guvernantii de stanga outsideri sau idioti, dar adevarul este ca, dupa 5 ani de austeritate, ne confruntam cu lipsa personalului si a institutiilor”, spune guvernatorul din Attica.

„Poate cineva sa astepta rezultate impresionante in lupta anti-coruptiei si in eradicarea evaziunii dupa doar 5 luni de guvernare? Sa nu uitam ca in acest timp, activitatea guvernului a fost blocata si de negocierile cu Bruxellesul”, arata Rena Dourou.

Intre timp, delegatia condusa de premierul elen Alexis Tsipras a reusit sa incheie cu creditorii din zona euro un acord pentru obtinerea unui imprumut de urgenta care sa acopere plata transelor din datoria externa pe perioada verii.

In schimb, Atena trebuie sa initieze o serie de reforme pe care pana si ministrii de Finante din zona euro le descriu ca fiind mai dure decat cele respinse in cadrul referendumului din 5 iulie.

Acordul va trebui sa fie ratificat astazi de Parlamentul de la Atena, grupul de creditori impunand ca miercuri sa fie emis pachetul legislative cu masurile acceptate de guvernul elen,

Luni, 20 iulie, Grecia trebuie sa plateasca 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana in schimbul unor obligatiuni la termen emise de Atena.

La sfarsitul lunii iunie, Grecia a intrat in incapacitate de plata ratand returnarea transei de 1,6 miliarde euro din imprumutul FMI.

Sursa: business24.ro

 

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!