in ,

Mănăstirea Sfânta Ana

O mănăstire e întotdeauna un loc ideal unde te încarci cu iubire, îți liniștești sufletul buimac și te conectezi cu divinitatea. Cu atât mai mult aceste lucruri se întâmplă la Mănăstirea Sfânta Ana din Orsova care are Dunărea aproape şi o poveste despre credință, recunoștință și iubire. Îţi vom povesti mai multe despre „darul” lui Pamfil Şeicaru „plantat” pe un vârf de deal, un punct ideal de belvedere…

Ştiai că?

– A fost construită între anii 1936 – 1939.
– Poartă Hramul “Sfânta Ana”, după numele mamei ctitorului.
– E o mănăstire de maici situată în defileul Dunării.
– Ctitorul său este Pamfil Şeicaru – ziarist interbelic – care a luptat în zona Orşovei în calitate de sublocotenent în Primul Război Mondial şi care pentru faptele sale a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazu” de către regele Ferdinand I al României.
– În perioada ridicării mănăstirii, acesta era directorul ziarului Curentul şi deputat în Parlamentul României.
– A construit această mănăstire pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu că i-a salvat viaţa în timpul luptelor duse aici în vara şi toamna anului 1916. În acel an a fost îngropat într-un tranşeu, de explozia unui obuz, alături de un camarad de arme. Scăpând amândoi cu viaţă, Pamfil Şeicaru a promis că va construi o mănăstire exact pe locul acela.
– Mănăstirea reprezintă şi recunoştinţa adusă camarazilor ce au sfinţit locul acela cu sângele lor, dar şi în memoria tuturor eroilor care s-au jertfit pentru România Mare.
– Din cauza izbucnirii celui de-al doilea război mondial, iar apoi din cauza comunismului, sfinţirea bisericii s-a amânat, clădirile fiind utilizate ca tabără pentru copii, iar apoi ca hotel restaurant.
– În 1935 a fost construit drumul de 1,5 km, numit Drumul Eroilor, până pe Dealul Moşului, drum străjuit de 7 troiţe şi bănci din lemn, în amintirea regimentelor care au participat la luptele de la Alion, Cerna şi Orşova în 1916.
– Complexul monahal iniţial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, ce avea elemente de stil tradiţional românesc şi chilii amplasate pe ambele părţi în formă de U.
– În ultimul deceniu a mai fost construită clopotniţa cu un altar de vară şi un fost bloc de alimentare publică în care, momentan, funcţionează Muzeul memorial Pamfil Şeicaru, biblioteca, trapeza şi un atelier de croitorie.
– În interiorul mănăstirii se află și mormântul lui Pamfil Șeicaru.

Unde se află ?

Localitate: Orşova, judeţul Mehedinţi.
Adresă: strada Pamfil Şeicaru nr. 6.
Coordonate GPS: 44.71172°N 22.39762°E.

Cum ajungi acolo?

Accesul se face pe DN 57 (Orșova – Moravița), la aproximativ 1,5 km sud de oraşul Orşova, pe coama “Dealului Moşului”.

Ce mai poţi  vedea în zonă ?

-Parcul Central Ion Dragalina din Orşova.

-portul cu imaginea splendidă a Dunării.

-cele două cluburi de canotaj din oraş.

-Biserica romano-catolică din Orşova-unică în Europa datorită formei sale.

-viaductul Ada-Kaleh, situat la ieşirea din oraş, aproape de locul unde s-a aflat cândva insula Ada-Kaleh.

-oraşul Drobeta-Turnu Severin aflat la 31 km distanţă, plin de istorie şi artă: Castelul Artelor, Fântâna Cinetică sau Cetatea Medievală a Severinului.

Gânduri de final

Mănăstirea Sfânta Ana este  o oază de liniște în mijlocul naturii, e un mic univers protejat de copaci, ferit de lumea înconjurătoare. În zare, Dunărea sclipește necontenit, invitându-te la o ședere liniștită, o ședere în care comunicarea esențială e de la suflet la suflet, cuvintele nemaiavându-și rostul.

A fost incredibil să ne pierdem în sanctuarul acela de linişte şi curăţenie, la asfinţit când am ajuns să o vizităm… Din pridvorul situat în spatele mănăstirii am putut admira Orşova şi malul sârbesc, sclipind în luminile serii!


Sursa: zigzagprinromania.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!