Astăzi sunt prăznuiți trei mari șfinți ai Bisericii Creștine. Învățătura lor dăinuie până în zilele noastre. Sărbătoarea ce le poartă numele îi cinstește pe toți trei în aceeași zi pentru a marca harul dumnezeiesc de care au dat dovadă. Totuși, fiecare dintre acest sfânt este cinstit în mod separat pe parcursul lunii ianuarie:
- Sfântul Vasile cel Mare prăznuit în ziua de 1 ianuarie
- Sfântul Grigorie Teologul este prăznuit în ziua de 25 ianuarie
- Sfântul Ioan Gură-de-Aur este prăznuit în ziua de 27 ianuarie
Tradiția populară transmite că în această zi persoanele care muncesc riscă să orbească, în timp ce tinerele care își doresc o căsnicie fericită trebuie să țină post.
În credinţa populară, cei trei ierarhi erau doctori vindecători de boli. La sate se obişnuieşte ca în această zi să se facă praznice de pomenire a morţilor din familiile credincioşilor iar fetele tinere se roagă şi ţin post pentru o căsnicie fericită.
Se crede că în această zi începe să încolţească grâul care nu a încolţit din toamnă. În tradiţia populară există și credinţa că de astăzi se schimbă vremea.
Toţi cei trei Sfinţi Ierarhi au trăit în secolul al IV-lea, numit „veacul de aur” al creştinătăţii, s-au născut în familii evlavioase creştine şi au avut parte de o educaţie aleasă. Toţi trei au studiat la cele mai vestite şcoli ale vremii şi au fost ridicaţi prin voia lui Dumnezeu la treapta arhieriei, pentru a răspândi de acolo cu şi mai multă putere lumina adevărului dumnezeiesc, dovedindu-se a fi vrednici păstori ai credincioşilor lor.
Au fost deopotrivă mari sprijinitori ai săracilor, orfanilor, bolnavilor şi ai tuturor celor aflaţi în suferinţă şi, mai mult decât atât, au luptat, prin cuvânt şi prin scris, pentru lămurirea adevărurilor de credinţă ortodoxă, împotriva rătăcirilor şi credinţelor deşarte. Au fost mari predicatori şi scriitori bisericeşti, lăsând în urma lor un număr mare de cărţi de învăţătură, alcătuind diverse cântări şi rugăciuni. Sfântul Ierarh Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Gură de Aur au lăsat şi Liturghiile care le poartă numele.
Sărbătoarea reconcilierii. Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum se Împacă rudele după lungi dispute, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.
Praznicul trebuie respectat cu sfințenie. În această zi nu se fac treburi casnice. Nu se spală rufe și nu se mătură în gospodărie pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente și de infirmitate.
În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă. Potrivit tradiției, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.