in ,

I se mai spune si ‹‹Mediterana›› din inima Romaniei!

Un loc de plaja si relaxare pe care nu trebuie sa-l ratezi.

La numai 35 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, intr-o zona cu dune de nisip din nordul dealurilor Silosului, in imediata apropiere a comunei Aghiresu, se afla un lac ce atrage prin culoare apei sale: Laguna Albastra.

Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fosta mina de caolin (argila alba), ce apartinea de Exploatarea Minei Aghiresu, unde apa s-a acumulat datorita unor izvoare subterane, dar si prin retinerea apei provenite din precipitatii. De jur imprejurul lacului a crescut stufaris, iar peretii de nisip si pietre calcaroase galbui s-au erodat in timp, dand locului o frumusete aparte.

Lacul Laguna Albastra este de o culoare deosebit de frumoasa, rezultata ca urmare a existentei rezidurilor de caolin care zac pe fundul lacului.

Pana in anii ’90 aici existau si pesti, dar in urma unor lucrari din anul 1995, lacul a secat, apoi apa s-a strans din nou, redand viata spectaculoasei Lagune. Se poate ajunge aici fie cu masina sau trenul, apoi pe jos sau cu bicicleta.

In prezent, obiectivele turistice din zona nu sunt puse in valoare si nici nu sunt incluse in traseele turistice, cu exceptia Cabanei Leghia si a Taberei de elevi Leghia. Printre aceste obiective turistice se numara si Laguna Albastra, iar motivul nepromovarii il reprezinta infrastructura de transport care nu permite un acces usor catre aceste obiective.

Cu toate acestea, numarul turistilor creste in fiecare an, lucru ce a dus la clasificarea acestui loc in primele 5 minuni ale naturii din judetul Cluj.

Lacul Laguna Albastra este considerat o minune a Romaniei, devenit faimos pentru culoarea albastra, asemenea Mediteranei. Aici, omul de afaceri Ioan Tecar, noul proprietar al lacului, intentioneaza sa amenajeze un complex turistic, cu o investitie cuprinsa intre 15-20 de milioane de euro. Lacul Laguna Albastra a fost apreciat ca fiind cel mai albastru lac din tara, iar adeseori a fost comparat cu Marea Mediterana.


Sursa: racnetulcarpatilor.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!