Nouă români părăsesc ţara în fiecare oră. Ţara noastră se laudă cu cea mai mare creştere economică, dar exodul continuă. Dacă românii ar râmâne, bugetul statului ar câştiga de pe urma lor jumătate de miliard de euro anual. Dar nivelul de trai din România nu-i convinge.
România pierde anual oameni în echivalentul unui oraş de nivel mediu, precum Slatina sau Tulcea. Şi anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 85 de mii de români. La un calcul simplu, populaţia României scade cu nouă români pe oră. Sunt cei care părăsesc ţara cu gândul să nu se mai întoarcă.
Alfred Bulai, sociolog: O foarte mare parte din oameni nu pleacă, de fapt definitiv. Pleacă pentru că afară au posibilitatea să strângă bani. E un val mare. Sunt zeci de mii de tineri care pleacă la studii, nu prea ştim nici noi câţi…
Sociologii cred că stimularea natalităţii şi deschiderea graniţelor pentru străinii care vor să muncească aici ar putea fi soluţii pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă. Până atunci Statul doar contabilizează pierderi.
La un calcul simplu, dacă cei 85.000 de români care au emigrat anul trecut ar fi rămas în ţară şi s-ar fi angajat pe salariul mediu pe economie, în consum ar fi intrat mai mult de jumătate de miliard de euro pe an. Iar la această sumă se adaugă şi altele.
Doar din taxele pe salarii ar fi intrat la buget alte 400 de milioane de euro. Iar dacă banii câştigaţi ar fi cheltuiţi în ţară, bugetul ar încasa încă 100 de milioane de euro doar din TVA.
România pierde şi investiţia făcută în specializare, având în vedere că mulţi dintre cei care îşi văd viitorul în altă ţară sunt înalt calificaţi.
Radu Crăciun, economist: Exemplul tipic sunt medicii, care emigrează în număr foarte mare. Efectul pervers e faptul că interesul pentru facultăţile de medicină a crescut foarte mult. Din păcate, nu pentru ca să practice în România. Şi aici e vorba de salarizarea şi de recunoaşterea socială.
Un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că sunt 3.400.000 de români în Diaspora. Cifra reprezintă 17% din populaţia României. Este unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară care nu a fost afectată de conflicte armate.
Ca număr de locuitori, România este pe locul șapte în Uniunea Europeană, dar scăderea populaţiei este accelerată. Doar Croaţia, Bulgaria, Letonia şi Lituania au înregistrat scăderi mai mari, protrivit Eurostat.
Sursa: digi24.ro