in ,

87 de pelicule, eligibile pentru nominalizarea la Oscar 2019 pentru cel mai bun film străin, printre care unul regizat de un român

Lungmetrajul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2019, alături de pelicule din alte 86 de ţări, potrivit anunţului făcut de Academia americană, informează variety.com.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2019.

Acesta este primul film românesc care a fost premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, Cehia, unde a avut premiera în luna iulie a acestui an. Pelicula a mai fost recompensată cu trofeul Golden Mimosa pentru cel mai bun scenariu la Herceg Novi Film Festival – Montenegro Film Festival şi cu premiul Golden Barge pentru cel mai bun lungmetraj la Vukovar Film Festival (Croaţia)

Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a masacrului de la Odesa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.

Un număr de 87 de ţări sunt reprezentate în cursa pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la cea de-a 91-a gală a Academiei americane, care va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre din Los Angeles.

Nominalizările la premiile Oscar 2019 vor fi anunţate pe 22 ianuarie

Malawi şi Niger sunt ţările aflate pentru prima oară în cursa pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin.

Printre propunerile de anul acesta se mai numără drama lui Alfonso Cuaron „Roma” (Mexic) – Leul de Aur la Veneţia, filmul mexican „The Guilty”, de Gustav Möller, pelicula germană „Never Look Away”, a laureatului premiului Oscar Florian Henckel von Donnersmarck, „Shoplifters”, de japonezul Hirokazu Kore-eda, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Cannes, „Capernaum”, de libaneza Nadine Labaki, recompensat cu premiul juriului pe Croazetă, şi „Cold War”, de polonezul Pawel Pawlikowski, pentru care acesta a primit trofeul pentru regie la Cannes.

Anul acesta, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin i-a revenit peliculei „Una Mujer Fantástica/ A Fantastic Woman”, de Sebastián Lelio.


Sursa: descopera.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!