in

Peștera liliecilor din Moeciu, un loc de poveste în România

În localitatea Peștera, comuna Moeciu, la numai 28 de kilometri de Brașov, în culoarul Rucăr-Bran, se ascunde un adevărat monument al naturii și arie protejată, Peștera Liliecilor.

Aceasta este cunoscută deoarece adăpostește specii rare de lilieci. Peștera este situată în nord-vestul platformei Branului la o altitudine de 950 metri și s-a format prin eroziunea muntelui de către pârâul Văii cu Cale.

Cunoscută și sub denumirea de Peștera Mare sau Peștera Bădichii, aceasta a ajuns să fie vizitată anual de către turiștii mai curajoși, care nu se tem de lilieci.

Fiind neamenajată, turiștii trebuie să aibă cizme de cauciuc și lanternă, deoarece accesul se face printr-un culoar mic din care se intră într-o grotă, se continuă cu un alt culoar, la capătul căruia se află un horn.

Peștera are o suprafață de 1.5 hectare și adăpostește numeroase specii de lilieci, dar are și multe formațiuni calcaroase, numite lacrimi ale pământului.

Având un climat cald și o umiditate moderată, locul este spațiul perfect pentru aceste mamifere, iar firicelul de apă care curge în interior le ajută să își creeze mediul propice de trai.

Turiștii care ajung în zănă se pot bucura de dealurile cu pășuni, mai ales că activitatea de bază a locuitorilor din satul Peștera este păstoritul, iar specialitea zonei este brânza în coajă de brad care poate fi achiziționată de la ciobanii din zonă la prețuri avantajoase.

Din București până la Peștera Liliecilor sunt aproximativ 180 de kilometri cu mașina. Din Moeciu, se urmează drumul către satul Peștera, acolo unde este și un indicator care arată direcția în care se află peștera.


Sursa: travel.ro

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!