Următorul traseu l-am făcut atunci când mă aflam la evenimentul Corcova Trail Race, dar poate fi făcut cu ușurință și atunci când vă aflați în Drobeta Turnu Severin, Târgu Jiu sau Craiova sau când vă intoarceți de la Cazanele Dunării înspre București. Traseul ajunge la monumentul natural Podul lui Dumnezeu, singurul pod rutier natural din lume și la Casa memorială Tudor Vladimirescu.
PODUL LUI DUMNEZEU a fost “creat” de natura, in urma surparii unei pesteri, Pestera de sub Pod, iar de acesta se leaga multe legende. Localnicii spun ca aici locuia in trecut Dracul sau ca a fost creat Hercule sau Iovan Iorgovan, cel care ar fi si autorul crearii fabuloaselor chei Corcoaia din apropiere. Legenda care a dat si numele podului spune ca acesta a fost creat de Dumnezeu pentru a-l ajuta pe Sfantul Nicodim, ctitorul fostei manastiri Vodita si a Manastirii Tismana, sa scape de satenii care l-au acuzat pe nedrept de furt.
Inainte sa ajung in acest loc nu aveam asteptari prea mari, pozele vazute pe internet nu-mi prevesteau ceva foarte spectaculos. Nu ma asteptam sa poti ajunge chiar sub pod si sa treci pe sub el, astfel incat sa-i poti admira usor toata maretia. Am lasat masina in parcare si am inceput sa cobor inspre pod pe o mica carare. Chiar la inceputul acesteia am aflat de pe panourile informative ca aici voi gasi multe alte monumente naturale, ca Pestera Ponoarelor, Lacul Zaton, Campul de Lapiezuri. Cararea m-a condus intr-un minut jos, introducandu-ma parca intr-o lume a uriasilor. Este un loc pur si simplu fascinant, cu portalul Pesterii Ponoarelor in stanga iar in dreapta cu masivul Pod al lui Dumnezeu intr-un spatiu destul de restrans. Asemenea sentiment de admiratie nu am mai simtit in Romania decat la podul medieval al lui Stefan cel Mare si la podul de fier a lui Anghel Saligny.
Am plecat apoi spre VLADIMIR, unde trebuia sa intalnesc casa memoriala a dragului nostru Tudor Vladimirescu. Pe urmele viteazului pandur, ucis miseleste de greci, am mai calcat atunci cand i-am vizitat cula de la Cerneti, cand am vizitat manastirile Tismana si Surpatele sau cand am ajuns la Palatul Cotroceni si la Conacul Golesti.
Aceasta casa taraneasca cu frumos pridvor de lemn a fost reconstruita in anii 1930 in satul natal al marelui revolutionar, atunci cand a devenit si muzeu.
Din pacate nu am reusit sa o vedem la interior fiind inchisa, chiar daca ne aflam in timpul programului de vizitare, program verificat si la plecare si confirmat si de afisul de pe usa de la intrare. Se pare ca administratorii Muzeului Gorj nu sunt foarte seriosi, avand in vedere ca le-am trimis o sesizare scrisa de cateva luni bune la care nu s-au obosit sa-mi raspunda…
Chiar si cu aceasta dezamagire mi-am gasit alinarea in peisajul frumos ce inconjura casa, statuia revolutionarului sculptata de Vasile Blendea intalnit la Targoviste, in interesante cruci insirate pe marginea drumului langa biserica din sat.
Sper ca ti-a placut articolul si ca te-am inspirat pentru urmatoarea destinatie de vacanta. Te rog sa dai share si like pe facebook pentru a ne promova tara la cat mai multe persoane.
Sursa: taradacilor.ro