in

Povestea pozei de la Revoluție care a făcut înconjurul lumii. Gavroche de România

Florin Vieru, adică „Gavroche“, avea 14 ani în 1989 şi venea din comuna Dobroeşti. El era cel de-al nouălea copil al văduvei Vieru. În dimineaţa aceea scăpase de îndatorirea lui principală, aceea de a sta la coadă la pâine, şi bătea mingea în stradă cu tovarăşii săi de joacă. „Veneau oamenii din Bucureşti şi se adunau în faţa Primăriei din Dobroeşti. Au început să strige «Jos comunismul!». “Atunci ne-am lipit şi noi de ei şi am intrat în primărie unde am distrus tot ce era legat de comunism”, îşi aminteşte „Gavroche”.

Florin s-a urcat pe o cabină telefonică și a smuls un steag din balconul primăriei şi a ieșit la îndemnul prietenilor în şoseaua Pantelimon la ora 11. De acolo, au luat un camion care i-a lăsat la Intercontinental. Atunci a realizat tragedia care se petrecea în Capitală. După o noapte de groază în zona Pieţei Universităţii, a ajuns la Televiziune. Speriat fiind de morţii şi răniţii întâlniţi pe străzi, ar fi vrut să se întoarcă acasă, dar a fost dus mai departe de valul de oameni.

Steagul luat de la primărie l-a purtat tot timpul cu el. Nici n-a băgat de seamă când a fost fotografiat prima dată de reporterii de la „Paris Match”. Când a realizat că i se fac poze, Forin s-a înfășurat în steag și a privit în ochiul magic al aparatului foto, gândindu-se că, dacă va muri, măcar ai lui îl vor recunoaște. Florin, supranumit de aceeaşi publicaţie „Le Gavroche de Bucarest” a fost personajul cel mai cunoscut peste graniţele ţării, după Ceauşescu şi Nadia Comăneci. Dobroieştiul, locul unde trăia el cu familia, devenise în acele zile un adevărat pol al presei mondiale.

Zeci de reporteri de televiziune asaltau poarta casei în căutarea mai multor informaţii. Mama lui, Elena, şi apoi, rând pe rând, surorile: Dănuţa, Sofica, Licuţa, Liliana, Zenovica, Mariana şi fraţii Ionel şi Viorel au fost intervievaţi şi fotografiaţi. Erau celebri! Chipul său a apărut pe calendare şi pliante care s-au vândut cu miile în acea perioadă în ţară

Florin Vieru își amintește că din steag a făcut banderole și le-a împărțit celor pe care-i întâlnea în București pe data de 22 decembrie 1989. După două zile, epuizat şi cu uniforma şcolară plină de sânge, a ajuns înapoi, acasă. La scurtă vreme, pe strada Progresului, la nr. 24, aveau să sosească pachete cu alimente şi îmbrăcăminte din Franţa. Miliardarul Bernard Tapie s-a oferit să îl înfieze, dar mama nu a dorit.

În același timp, Florin a primit de la Asociația Revoluționarilor și titlul de erou. „Le Gavroche de Bucarest” pleacă mai târziu cu un grup de revoluţionari în Franţa, la un meci de fotbal al echipei naţionale, şi după aceea în Anglia. Cu ocazia vizitei doamnei Hilary Clinton din 1996, Florin Vieru, aflat alături de membrii Asociației 21 Decembrie, care s-au ocupat de organizare, i-a înmânat acesteia un tablou şi un steag românesc cu gaură în locul stemei. Soţia preşedintelui Americii i-a oferit în schimb o scrisoare de mulţumire.

 

sursa: http://www.istorie-pe-scurt.ro/povestea-pozei-de-la-revolutie-care-a-facut-inconjurul-lumii-gavroche-de-romania/

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!