O aşezare de tip ”villa rustica” de mari dimensiuni, care datează din secolul al II-lea şi a fost locuită de un latifundiar foarte bogat, a fost descoperită de o echipă de arheologi, în cartierul Oarda de Jos, din Alba Iulia.
Potrivit primelor cercetări, vila ar fi o adevărată fermă agricolă, care a aparţinut unei persoane foarte importante din provincia romană Dacia. Vila se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,3 hectare de pământ şi momentan au fost cercetate doar două clădiri: un corp principal, care ar fi fost casa latifundiarului roman şi o anexă care ar fi deservit ca spaţiu de locuinţă pentru sclavi şi muncitori.
În prima campanie de cercetare desfăşurată în lunile martie şi august 2018 s-au realizat fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie şi investigaţii de suprafaţă sistematice. De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea realizării unor analize biochimice.
Prin aceste metode a fost identificat un complex agricol cu funcţii multiple de tip vila rustica, constând dintr-o clădire principală şi mai multe anexe gospodăreşti: grajduri, depozite, hambare etc. În afară de vestigiile şi complexele romane, pe aceeaşi arie au fost identificate urme de locuire aparţinând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum şi epocii dacice.
Pe baza rezultatelor obţinute în 2018, în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfăşurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale şi a unei anexe gospodăreşti. Această campanie de săpături a oferit primele informaţii concrete privind cronologia, funcţiile unor clădiri, tehnologia de construcţie, stilul arhitectural, relaţiile cu oraşul Apulum.
În 2019, au fost demarate mai multe săpături arheologice, care vor dura aproximativ 6 ani, deoarece proiectul total se întinde pe 8 ani.
Sursa: cunoastelumea.ro