in

Preparatele tradiționale românești, o savoare desăvârșită

Ne-am remarcat de-a lungul vremii printr-o multitudine de evenimente istorice și culturale, prin oameni cu minți strălucite, oameni talentați, prin locuri minunate și tradiții tainice. Însă, mai există un acel ,,ceva” ce dă culoare acestei țări și anume gastronomia românească. Preparatele tradiționale românești nu încetează din a suprinde prin savoarea și gustul lor absolut delicios. Nu există ceva mai “românesc” decât mâncarea tradițională. 

Daca divinul creator a depus atat de mult efort pentru a ne oferi bucate atat de alese si de delicioase, trebuie sa depunem si noi efortul de a le servi bine si in mod ceremonios.

Fernand Point

De-a lungul trecerii timpului am preluat de peste granițe, din occident, rețete ce au devenit faimoase în rândul românilor: pizza, risotto, paste, fructe de mare și multe alte preparate ce au alungat o parte din mâncărurile noastre sau pe care le-au influențat. Dar în anumite zone din România tradiția este în continuare sfântă, iar mâncarea este pregătită după vechile rețete ale gospodinelor. Astfel, regiunile țării încă își păstrează rețele populare, ce le definesc și le reprezintă ca zone culturale și etnografice. 

Deși sarmalele sunt considerate originale din Turcia, româncele le pregătesc într-un mod aparte, gustul fiind clar unul românesc. Preparate din carne de porc, în foi de varză acră și condimentate cu mărar, cimbru și foi de dafin, sarmalele nu lipsesc de pe mesele festive ale românilor. La fiecare masă sunt acompaniate de nelipsitul ardei iute, smântână și faimoasa mămăligă. În unele zone, la sat, încă se pregătește turta din mălai sau chiar “mălaiul”, ambele fiind de un gust fabulos. Sarmalele vin la pachet cu răciturile sau piftiile, făcute din carne de porc sau de pasăre, având o textură gelatinoasă. 

Ciorbele sunt la mare căutare, în mod special acele ciorbe făcute după rețele autentice. Ciorba rădăuțeană din Moldova este renumită pentru gustul său cu adevărat delicios, cum de altfel și ciorba de burtă cu ardei și smântână rămâne în topul preferințelor. Însă, tradițională și de neînlocuit este ciorba de fasole, o delicatesă sau RAI PE CERUL GURII. Aromată cu pătrunjel verde proaspăt și acompaniată de pâine pe vatră, ciorba de fasole este cu desăvârșire cel mai bun preparat românesc. Iar ca acest ospăț să fie complet, unele zone combină fasolea cu varza acră, preparată chiar de către localnici. 

Sărbătorile vin cu preparatele lor specifice, ca de exemplu de Paște de pe masă nu va lipsi faimosul drob de miel. Pregătit diferit de la o zonă la alta, cert este că, indiferent de locul de unde ar fi, acesta va avea un gust splendid. Și pentru că vorbim despre sărbătorile pascale, nu putem sări peste dulciurile tradiționale: veritabilul cozonac cu cacao și nuci, pasca, papanașii și plăcintele cu fructe. 

La mare înălțime este și un preparat, care pe cât de simplu este, a reușit să cucerească inimile tuturor. Zacusca de casă pe felii de pâine de vatră, poate să convingă orice om să o savureze. Nu ezităm să îi adăugăm câteva fire de ceapă verde și o brânză proaspătă făcută în casă. Desigur, de lângă toate aceste preparate, nu va lipsi palinca și vinul roșu din crama proprie. 

Aceasta este România, definită de o mulțime de preparate, care mai de care mai gustoase și delicioase. Lista este una infimă, căci cea reală este compusă din o sumedenie de mâncăruri tradiționale românești.  

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.