in

Preşedintele Republicii Moldova a amânat ceremonia de depunere a jurământului pentru Guvernul Filip după ce protestatarii au luat cu asalt Parlamentul

Preşedintele Nicolae Timofti a amânat ceremonia de depunere a jurământului pentru noul Guvern. Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Filip cu votul a 57 de deputaţi, în mai puţin de 40 de minute. Votul a avut loc într-o atmosferă încordată, deputaţii PSRM au încercat să blocheze tribuna principală. La scurt timp, protestatarii PDA au luat cu asalt clădirea încercând s-o ocupe.

Preşedintele Nicolae Timofti a amânat pe termen nedefinit ceremonia de depunere a jurământului pentru noul Guvern votat de Parlament. Un anunţ despre momentul şi locul când va avea loc această ceremonie urmează să fie făcut în dimineaţa zilei de joi.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a anunţat la orele 13:30 că la ora 16:00 va avea loc şedinţa de investire a Guvernului Pavel Filip. Susţinătorii Platformei Demnitate şi Adevăr au organizat un protest în jurul Parlamentului încercând să împiedice votarea noului Guvern, care s-a produs în jurul orelor 16:30. Ulterior protestatarii au luat cu asalt clădirea legislativului.

UPDATE 21:15 Nicolae Timofti ştie ce se întâmplă în centrul Chişinăului, a declarat Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, în cadrul unei intervenţii într-o emisiune difuzată la Jurnal TV.

„Preşedintele a fost pus în contact cu toţi factorii importanţi, cu preşedintele Parlamentului, cu miniştrii şi şefii instituţiilor de securitate. Ştie tot ce se întâmplă”, a spus Ţurcanu. Acesta a confirmat că ceremonia de învestire a Guvernului Filip nu va avea loc în această seară. „Vom anunţa ora şi locul când va avea loc ceremonia. Preşedintele va urma Constituţia şi va respecta legea”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Timofti.

UPDATE 20:50 Poliţia a făcut un culoar de evacuare pentru manifestanţii pătrunşi în Parlament. O parte dintre protestatari au început să iasă din clădirea legislativului.

Liderii celor trei grupuri de protestatari, Ranato Usatîi, Igor Dodon şi Andrei Năstase, încearcă să convingă oamenii să nu recurgă la violenţă. „Cea mai mare problemă este că toţi deputaţii au fost îmbrăcaţi în poliţişti şi scoşi din clădire. Nu mai e nimeni acolo. Haideţi să decidem ce facem”, le-a spus Usatîi protestatarilor.

627x0 (4)

„Am ieşit în piaţă fără să fi coordonat nimic, nici cu Dodon, nici cu Usatîi. Toată lumea vrea anticipate. Vă îndemn la unitate”, a fost mesajul lui Andrei Năstase. „Nu trebuie să ridicăm mâna la poliţişti. Dacă erau în clădire, eram şi eu cu voi”, a adăugat Usatîi. „Pentru prima dată, suntem împreună. Nu intrăm în Parlament!”, a ţinut să precizeze şi liderul socialist, Igor Dodon.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!