Lumea muzeelor a fost revoluționată la începutul anilor 1900 de invenția românului Grigore Antipa. Pentru prima dată în organizarea și amenajarea unui muzeu de istorie naturală, în 1907 apar dioramele biologice.
Ce este o dioramă? In dex găsim următoarea explicație: “Un tablou de mari dimensiuni alcătuit din mai multe planuri, reprezentând, de obicei, o scenă istorică sau un peisaj, care, datorită unei iluminări speciale, dă spectacolului impresia realității. Este o prezentare spațială a unui colț de natură în care se expun, în muzee, animale împăiate sau manechine.”
Grigore Antipa s-a născut la 27 noiembrie 1867 în Botoșani și a trăit până la 9 martie 1944, când s-a stins din viața la București. A fost un naturalist, biolog, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. A întreprins primele cercetări de biologie marină, iar cele mai importante rezultate au fost obținute în domeniul hidrobiologiei. Grigore Antipa este considerat precursorul acestui domeniu, atât în Romania, cât și pe plan mondial.
El a renovat total în 1906 Muzeul Național de Istorie Naturală, care acum îi poartă numele și se află în aceeași clădire pe care a organizat-o Antipa însuși în București.
În perioada reorganizării muzeului, apar în 1907, pentru prima dată în lume, dioramele biologice, care au reprezentat o nouă etapă în evoluția și organizarea muzeelor de istorie naturală. Primele diorame prezentau viața de pe piscurile munților Carpați, din regiunea colinelor din Bărăgan, precum și din zona inundabilă a Deltei Dunării. De asemenea, în Muzeul de Istorie Naturală există și numeroase diorame care înfățișază fauna din regiunile de tundră, prerie, savană sau din deșertul Sahara.
Noile sisteme, idei și principii folosite în reamenjarea unui muzeu de istorie naturală i-au dus faima în întreaga lume. Specialiștii străini i-au cerut la vremea respectivă să scrie un material care să includă toate aceste idei. Astfel a apărut în 1934 „Principes et moyens pour la réorganisation des musées d’histoire naturelle”. Savantul român a fost invitat de muzeele europene și americane pentru a ajuta la realizarea dioramelor inedite ce au revoluționat sistemele de expunere în aceste instituții culturale.
Grigore Antipa a fost director al Muzeului Național de Istorie Naturală în perioada 1892 – 1944, membru al Academiei Române și a mai multor academii din străinătate. A întemeiat școala românească de hidrobiologie și ihtiologie.
Sursa: http://www.cunoastelumea.ro/diorama-biologica-inventia-romanului-grigore-antipa/