in

Proiectul 13 shades of Romanian este replica documentarului channel 4

Avem oameni minunaţi, binevoitori şi deştepţi. Este esenţa documentarului „13 shades of Romanian”, regizat de doi braşoveni care locuiesc la Londra. Filmul este o replică la campania televiziunii engleze Channel 4, care îi prezintă pe imigranţi într-o lumină defavorabilă.

Contra-documentarul spune poveştile de succes a 13 români care muncesc în stil britanic în Marea Britanie, ca medici sau arhitecţi.

Locuiesc în Londra şi am mulţi prieteni români. Am vizitat România de câteva ori. Tot ce văd aici sunt oameni care lucrează din greu, aduc un plus comunității și trăiesc frumos în Londra, MachesterBirmingham,

spune Richard Green, jurnalist specializat în turism. Richard Green a acceptat să fie prezentatorul documentarului pentru că România merită să aibă o imagine bună.

E un mesaj important care chiar trebuie auzit. 13 shades of Romanian își propune să abordeze într-un mod obiectiv și cât mai complet povestea comunității românești care trăiește aici în Marea Britanie.

Ideea documentarului care dă replica filmului denigrator despre români aparţine lui Dragoş şi Andei Teglaş, doi fraţi din Braşov care lucrează în Marea Britanie de câţiva ani. Reportajele de pe Channel 4 i-au revoltat şi i-au determinat să acţioneze.

Shades, pentru că înseamnă de fapt nuanţe, şi nu umbre – nuanţe de români pe care vrem să le prezentăm în documentarul nostru. Ca și format în sine, documentarul va trece prin mai multe poveşti, fiecare cu nuanța lui, cu identitatea lui, fiecare provenind dintr-un mediu diferit,

spune Anda Teglaş.

Pasionaţi de cinematografie, tinerii din Braşov au lansat un promo de aproape trei minute, care circulă deja pe reţelele de socializare. În el apar români care locuiesc în Marea Britanie şi se reinventează pe tărâm britanic.

Pentru realizarea documentarului de 45 de minute, tinerii regizori speră să fie sprijiniţi financiar de ONG-uri şi de Ambasada României de la Londra. Românii speră să termine filmul în cel mult două luni şi să îl difuzeze imediat în presa britanică.

Puteţi afla mai multe despre  echipa din spatele documentarului „13 Nuanţe de Român“ accesand website-ul www.thisisinsomnia.co.uk.

Sursa: regatulunit.com

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!