in

Reguli de bune maniere la români

Este adevărat că nu există pădure fără uscăciuni și că nu ne putem mândri la fel cu absolut toți cetățenii, însă, poporul român a dat dintotdeauna dovadă de curaj, demnitate și putere.

Unrecognizable girl bringing gift box for her Mom on Mother's Day, horizontal high angle shot

Nu sunt puțini cei care consideră că românii reprezintă unul dintre popoarele cele mai primitoare și generoase, făcând vizitatorii să se simtă bine, să mai vină și cu altă ocazie.

Românii sunt genul de oameni cărora le place “să lase loc de bună ziua”, așa cum spunem noi. Sunt săritori, generoși și de cele mai multe ori, cu cât mai mică este desaga, cu atât mai mare este inima și dorința de a ajuta. Dacă îi ești drag, românul îți va da și ultimul bănuț pentru a te scoate din impas.

Este adevărat că nu există pădure fără uscăciuni și că nu ne putem mândri la fel cu absolut toți cetățenii, însă, poporul român a dat dintotdeauna dovadă de curaj, demnitate și putere.

Iată câteva reguli de bune maniere pe care oricine ar trebui să și le însușească.

1.Reține numele celor cu care vorbești

Atunci când faci cunoștință cu o persoană, e important să îi reții numele. Aceasta este una dintre cele mai importante reguli de bune maniere. Este un semn de respect față de aceasta. Dacă nu ai înțeles bine, roagă politicos să repete. Atunci când te prezinți, dacă e vorba despre o întâlnire oficială, e indicat să îți spui și numele de familie.

 2. Salută pe toată lumea

Când intri într-o încăpere, când mergi pe holurile de la job, când intri în sala de așteptare la medic etc salută pe toată lumea. Nu numai că așa este politicos, însă cu un salut și un zâmbet sincer poți să atragi și simpatia celorlalți. Dacă mergi la bunici la țară, nu uita să saluți toți oamenii cu care te întâlnești pe stradă. În comunitățile mici oamenii se salute între ei, întrucât se cunosc. Și..chiar dacă tu nu îi cunoști pe ei, există o mare probabilitate ca ei să te cunoască pe tine.

3. Fii atent când cineva vorbește cu tine

Nu te uita în telefon sau în altă parte atunci când cineva vorbește cu tine. Este una dintre acele reguli de bune maniere pe care trebuie să o respecte oricine. Nici ție nu ți-ar plăcea să fii ignorat de interlocutorul tău. Nu îl întrerupe pe celălalt, așteaptă să termine ce are de spus. Dacă observe că cineva nu este atent la cee ace spui, oprește-te discret și așteaptă-I reacția.

4. Prezintă unui grup persoana de care ești însoțit

Nimănui nu îi face plăcere să stea stingher într-un grup de oameni în care nu cunoaște pe nimeni. Dacă ai venit însoțit de cineva, ai grijă să prezinți acea persoană celor din grup.

5. Nu întârzia

Una dintre acele reguli de bune maniere pe care le apreciază oricine este să ajungi la timp. La o întâlnire, la job, oriunde. Este neplăcut să stai minute în șir sau chiar ore să aștepți pe cineva. La birou, poți sabota munca întregii echipe dacă întârzii cu un deadline, de exemplu.

6. Acordă importanță spațiului personal.

Fiecare popor are propriile reguli de bune maniere când vine vorba de spațiu personal, apropiere, contact fizic, însă sunt câteva de bun simț pe care trebuie să le respecte oricine, indiferent de nație:

– Nu atinge niciodată o persoană pe care nu o cunoști.
– Nu atinge niciodată copiii altei persoane.
– Stai la cel puțin un metru de o persoană pe care nu o cunoști foarte bine.
– Când cineva cu care vorbești face un pas înapoi, înseamnă că i-ai invadat spațiul personal și nu se simte confortabil. Fă și tu un pas înapoi.
– Nu cotrobăi prin lucrurile personale ale altcuiva.
– Nu pune mâna pe umărul sau spatele unei persoane decât dacă o cunoști foarte bine.

– Nu intra într-o încăpere fară să bați la ușa înainte.
– Nu te băga în fața oamenilor dinaintea ta. Stai la coadă.

7. Fii atent la regulile de bune maniere când vorbești la telefon.

Ideal ar fi să părăsești încăperea pentru a vorbi. Dacă nu se poate, încearcă să vorbești încet, astfel încât să nu îi deranjezi pe ceilalți și nici să fii auzit. E ciudat să ia parte la conversația ta involuntar întreaga încăpere.

8. Spune “Mulțumesc” și “Te rog”, atunci când este cazul.

9. Tine ușa pentru persoana care se află în spatele tău. Dacă cineva ține ușa pentru tine, nu uita să îi mulțumești.

10. Este frumos și igienic să strănuți într-o batistă sau în cot, pentru a nu împrăștia viruși peste tot.

11. Lasă telefonul în pace în timpul mesei. E un semn de politețe față de cei cu care iei masa. E neplăcut să iei masa singur, dar este mai neplăcut să iei masa cu cineva care stă pe telefon și te ignoră.

12. Cere voie înainte să vii însoțit de cineva la o petrecere, întâlnire etc. Asta include chiar și copiii! Nu presupune că sunt automat invitați, cel mai bine e să întrebi.

13. Așteaptă până când a primit toată lumea mâncarea ca să te apuci de mâncat.

14. Nu face mofturi la mâncare atunci când ești invitat la masă la cineva acasă. Vei da impresia că ești răsfățat.

15. Stai acasă daca ești bolnav. E un semn de respect față de ceilalți – colegi, prieteni – care pot lua boala de la tine.

16. Dă-ți telefonul pe silent în timpul filmului.

17. Evită gesturile de îngrijire personală în public. Nu e frumos să îți tai unghiile, să te piepteni sau să îți cureți dinții de față cu toată lumea. Să nu mai vorbim despre curățatul nasului în public. Nu face asta.

18. Sună înapoi dacă ai un apel ratat.

19. Nu te duce cu mâna goală dacă ești invitat la cineva acasă.

20. Evită subiectele controversate într-o conversație cu oameni pe care nu îi cunoști bine. Religia, sexul și politica pot oricând să stârnească dispute aprinse.

Dacă respecți aceste reguli ai toate șansele să te integrezi în orice grup și să te faci plăcut cu ușurință. Totul ține de educație și nu uita că te poți autoeduca la orice vârstă.

Articol publicat de Laurențiu Barbu

Promovarea memoriei colective pentru conservarea identității românești!