Să ții minte numele celor cu care vorbești, să ajungi la timp la o întâlnire sau să spui “te rog” și “mulțumesc” sunt câteva lucruri de bun simț pe care ar trebui să le pună în practică toată lumea. În era digitalizării, e important să luăm o pauză de la telefoanele mobile: la masă e frumos să le pui de o parte, iar la film să le dai pe silențios. Iată 20 de reguli de bune maniere pe care trebuie să le aplice oricine:

1. Retine numele celor cu care vorbești

Atunci când faci cunoștință cu o persoană, e important să îi reții numele. Aceasta este una dintre cele mai importante reguli de bune maniere. Este un semn de respect față de ea. Dacă nu ai înțeles bine, roagă politicos să repete. Atunci când te prezinți, dacă e vorba despre o întâlnire oficială, e indicat să îți spui și numele de familie.

2. Salută pe toată lumea

Când intri într-o încăpere, când mergi pe holurile de la job, când intri în sala de așteptare la medic etc salută pe toată lumea. Nu numai că așa este politicos, însă cu un salut și un zâmbet sincer poți să atragi și simpatia celorlalți.

3. Fii atent când cineva vorbește cu tine

Nu te uita în telefon sau în altă parte atunci când cineva vorbește cu tine. Este una dintre acele reguli de bune maniere pe care trebuie să o respecte oricine. Nici ție nu ți-ar plăcea să fii ignorat de interlocutorul tău. Nu îl întrerupe pe celalalt, așteaptă să termine ce are de spus.

4. Prezintă unui grup persoana care de care ești însoțit

Nimănui nu îi face plăcere să stea stingher într-un grup de oameni în care nu cunoaște pe nimeni. Dacă ai venit instotit de cineva, ai grija să prezinți acea persoana celor din grup.

5. Nu întârzia

Una dintre acele reguli de bune maniere pe care le apreciază orcine este să ajungi la timp. La o întâlnire, la job, oriunde. Este neplăcut să stai minute în șir sau chiar ore să aștepți pe cineva. La birou, poți sabota munca întregii echipe dacă întârzii cu un deadline, de exemplu.

6. Acordă importanță spațiului personal.

Fiecare popor are propriile reguli de bune maniere când vine vorba de spațiu personal, apropiere, contact fizic, însă sunt câteva de bun simț pe care trebuie să le respecte oricine, indiferent de nație:

– Nu atinge niciodată o persoană pe care nu o cunoști
– Nu atinge niciodată copiii altei persoane
– Stai la cel puțin un metru de o persoană pe care nu o cunoști foarte bine
– Când cineva cu care vorbești face un pas înapoi, înseamnă că i-ai invadat spațiul personal și nu se simte confortabil. Fă și tu un pas înapoi
– Nu cotrobăi prin lucrurile personale ale altcuiva
– Nu pune mâna pe umărul sau spatele unei persoane decât dacă o cunoști foarte bine
– Nu intra într-o încăpere fară să bați la ușa înainte
– Nu te băga în fața oamenilor dinaintea ta

7. Fii atent la regulile de bune maniere când vorbești la telefon.

Ideal ar fi să părăsești încăperea pentru a vorbi. Dacă nu se poate, încearcă să vorbești încet, astfel încât să nu îi deranjezi pe ceilalți.

8. Spune “Mulțumesc” și “Te rog”, atunci când este cazul.

9. Tine ușa pentru persoana care se află în spatele tău. Dacă cineva ține ușa pentru tine, nu uita să îi mulțumești.

10. Du mâna la gură când strănuți. Mai precis cotul, pentru a nu împrăștia viruși peste tot.

11. Lasă telefonul în pace în timpul mesei. E un semn de politețe față de cei cu care iei masa.

12. Cere voie înainte să vii însoțit de cineva la o petrecere, întâlnire etc. Asta include chiar și copiii! Nu presupune că sunt automat invitați, cel mai bine e să întrebi.

13. Așteaptă până când a primit toată lumea mâncarea ca să te apuci de mâncat.

14. Nu face mofturi la mâncare atunci când ești inviatat la masă la cineva acasă. Vei da impresia că ești răsfățat.

15. Stai acasă daca ești bolnav. E un semn de respect față de ceilalți – colegi, prieteni – care pot lua boala de la tine.

16. Dă-ți telefonul pe silent în timpul filmului.

17. Evită gesturile de îngrijire personală în public. Nu e frumos să îți tai unghiile, să te piepteni sau să îți cureți dinții de față cu toată lumea.

18. Sună înapoi dacă ai un apel ratat.

19. Nu te duce cu mâna goală dacă ești invitat la cineva acasă.

20. Evită subiectele controversate într-o conversație cu oameni pe care nu îi cunoști bine. Religia, sexul și politica pot oricând să stârnească dispute aprinse.


Sursa: life.ro

Articole recomandate!